Prije točno 11 godina svijet je napustio papa Ivan Pavao II.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prije jedanaest godina, točnije 2. travnja 2005. godine u svom apartmanu u apostolskoj palači u Vatikanu umro je papa Ivan Pavao II. Bio je jedan od najomiljenijih papa, a na čelu Katoličke crkve proveo je čak 27 godina. S Hrvatskom je imao poseban odnos, a čak tri puta nas je posjetio. Preživio je dva atentata, a priznata su mu i dva čuda zbog kojih je proglašen svetim. Papi Ivanu Pavlu II. Priznali su čudesno ozdravljenje žene s Kostarike koja je imala aneurizmu i francuske časne sestre koja je bolovala od Parkinsonove bolesti.

Na sprovodu Ivana Pavla II. Vjernici su nosili transparente s natpisom „Santo Subito“ što znači „odmah ga proglasite svetim.“ Proces kanonizacije započeo je papa Benedikt XVI. Koji je prekršio pravilo petogodišnjeg čekanja. Papa Benedikt XVI. Proglasio ga je blaženim u svibnju 2011. godine, a Papa Franjo je 27. travnja 2014. svetim proglasio Ivana Pavla II. i papu Ivana XXIII. Na misi na kojoj su proglašeni svetima bilo je oko 800.000 vjernika.

papa-ivan-pavao-II

(izvor: bh-index.hr)

Papa Ivan Pavao II. Hrvatsku je posjetio tri puta, a odigrao je vrlo važnu ulogu u priznavanju Hrvatske i bio među osobama koje su nam pružale veliku podršku. Prvi je put posjetio Hrvatsku još ratne 1994. godine, 10. rujna došao je u Zagreb. Molio se na grobu kardinala Alojzija Stepinca u Zagrebačkoj katedrali i vodio misu na hipodromu na kojoj je prisustvovalo milijun ljudi. Drugi nas je put posjetio 1998. godine od 2. do 4. listopada. Predvodio je misu u Mariji Bistrici pred 500.000 ljudi gdje je proglasio Alojzija Stepinca blaženim. Zadnji je dan papa bio u Splitu gdje je služio svetu misu na Žnjanu. Treći je put papa posjetio Hrvatsku u lipnju 2003., služio je misu u luci Gruž u Dubrovniku gdje je blaženom proglasio Mariju od Propetog Isusa Petković. Na blagdan Duhova služio jje misu u Rijeci, posjetio je i Đakovo, a misu je služio i na sportskom aerodromu u Osijeku. Papa je svoju krunicu ostavio u Svetištu Gospe Trsatske kako bi se Gospa molila za njega tijekom života i nakon smrti. Posljednjeg dana boravka u Hrvatskoj misu je služio na zadarskom Forumu.

DSC_0792

(izvor: zadarskanadbiskupija.hr)

Ivan pavao II. odnosno Karol Jozef Wojtyla 264. papa rođen je 18. svibnja 1920. godine u mjestu Wadowice u Poljskoj. U svom 27-godišnjem pontifikatu posjetio je 130 država i 850 gradova, proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Prvi je papa koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike. Papa se u svom pontifikatu zalagao za mir, pravo svakog naroda na državu i međureligijsku solidarnost, jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicama, a prvi je papa koji je ušao u džamiju i sinagogu. Umro je 2. travnja 2005. u Vatikanu u 85. godini.

Ines Pavić

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.