PROBIOTICI – dobre bakterije neophodne za organizam

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Milijarde bakterija žive u našim crijevima, a većinom su to bakterije koje čine crijevnu floru. Probiotici ili kako ih liječnici vole zvati, dobre bakterije vrlo su važne jer razgrađuju otrovne tvari, prerađuju hranu u crijevima i suzbijaju štetne vrste bakterija.

Izvor: e-bioteka.com

Zbog nezdravih navika poput pušenja ili uzimanja alkohola, te stresa i bolesti, crijevna mikroflora se može poremetiti, a probiotici su ti koji ju vraćaju u normalu. Pored jogurta i kefira za koje već znate da sadrže ove dobre bakterije, tu su još neke namirnice koje možete konzumirati kako bi osigurali normalnu funkciju vašeg organizma.

Izvor: digital.vpr.net

Sir je vrlo dobar izvor probiotika. Iako ih ne sadrži svaki, neke vrste poput parmezana, cheddara i goude će učiniti dobro za vaš organizam, a i veoma su ukusne i pogodne za više vrsta jela, pa će pored crijeva i vaše nepce biti zadovoljeno.

Izvor: epazin.info

Crno vino, osim što je alkoholno piće veoma drago studentima, sadrže i prebiotike koji imaju funkciju hranjenja probiotika. Pored toga što pozitivno utječe na dobre bakterije, snižava kolesterol, trigliceride i krvni pritisak.

Izvor: zena.rtl.hr

Poput crnog vina, i pistacije sadrže prebiotike koji pozitivno utječu na opstanak probiotika u našem organizmu. Veoma su ukusne i jako dobre kao snack između predavanja, a izvor su vitamina B6, bakra, mangana, fosfora i tiamina. Bogate su i dijetalnim vlaknima koja ubrzavaju metabolizam i sprečavaju rak crijeva.

Izvor: ljekovitebiljke.hr

Mlaćenica je tečnost koja se izdvaja nakon pravljenja maslaca i sira, a puna je dobrih bakterija, ali i kalcija i proteina, pa je česta pojava u ishrani sportaša. To je fermentirani mliječni napitak kojeg nije dobro kuhati jer ćete tako uništiti sve probiotike. Pijte je svježu, dodajte u hladne juhe ili dresinge za salatu.

 

AJLA ŠABANAC

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.