Problemi PR studenata: Kako baki objasniti što studiraš

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ma znam ja otprilike što je PR, ali što vi točno radite?

Tako će otprilike glasiti odgovori većine rodbine, prijatelja i poznanika kada im kažete da studirate odnose s javnošću, područje koje se smatra jednim od najperspektivnijih zanimanja, ali je usprkos tome većini ljudi pomalo strano. I onda kažu da je PR sve što radimo i govorimo. Ili se možda upravo zato svima čini toliko apstraktan?

pr

Područje s kojim se odnosi s javnošću najčešće zamjenjuju je marketing i to toliko često da većina PR udžbenika koju ćete imati prilike otvoriti sadrži posebno poglavlje posvećeno razlici ta dva zanimanja. Odnosi s javnošću mogu u nekim poslovnim aktivnostima surađivati s marketingom, ali usmjereniji su komunikaciji te održavanju međusobno korisnih odnosa između organizacije i njenih ciljanih javnosti. Studenti odnosa s javnošću susreću se i s nekim drugim pretpostavkama o tome što to “zapravo rade” – od glasnogovornika, službe za korisnike pa sve do publicista i community managera.

Kako je riječ o zanimanju koje se tek nedavno isprofiliralo na našim prostorima najteže ga je objasniti starijim članovima obitelji. Razliku između PR-a i marketinga možda će shvatiti prijatelji te mlađa rodbina, ali vaša baka vjerojatno neće baš razumjeti kakva je to karijera. Ovo nikako ne želite jer bake postaju vrlo zabrinute i ljute kada ne znaju ide li im unuk ili unuka dobrim putem. U tom slučaju, najbolje je objasniti na primjeru – na koji način PR-ovac komunicira s medijima, kakvu ulogu ima na društvenim mrežama, kako izgleda komunikacijski plan? Možda neće biti posve jasno iz prve, ali s vremenom funkcije odnosa s javnošću počinju dobivati smisao čak i bakama.

Anita Juričan

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.