Profesionalizacijom odnosa s javnošću do samostalne struke

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Je li marketing isto što i PR?

Odnosi s javnošću relativno su nova struka. Samim time možemo reći i da su nedovoljno istraženi, a ljudi nisu u potpunosti upućeni u njihovu svrhu i djelokrug. Nalaze se na lošem glasu te se često stavljaju  u jednak koš s marketingom.

 

Izvor: Pexels.com

 

Odnosi s javnošću područje su komunikacijskih znanosti koje se ponajviše bazira na uspostavljanju blagostanja u okolini određene kompanije ili organizacije. To rade na način da održavaju pozitivnu komunikaciju s pojedinim javnostima to jest sa svima koji su na bilo koji način zainteresirani za neku kompaniju

Nasuprot tome, zadaća marketinga je kreiranje okružja koje će nekoj korporaciji donijeti što veći broj kupaca odnosno maksimirati učestalost i dugoročnost prodavanja njihovih proizvoda te usluga. Dakle, marketing se fokusira na zadovoljavanje potreba potrošača. Stručnjaci na području odnosa s javnošću pripremljeni su najvećim dijelom za komuniciranje s okolinom i posjeduju medijska znanja za razliku od stručnjaka iz marketinga koji su upućeni u ekonomiju pa i bihevioralnu analizu.

Unatoč razlici ovih grana, što u samoj strategiji pa tako i u ciljevima, odnosi s javnošću i marketing funkcioniraju u zajednici već od samih svojih početaka. Kako navodi Tkalac Verčić, između njih postoje nejasne granice, a stručnjaci jednog područja zadiru u drugo i obrnuto. Također, postoji i područje marketinške komunikacije u kojem se odnosi s javnošću i marketing očito preklapaju.

Izvor: Pixabay.com

Različiti rezultati marketinga i PR-a

Nadalje, prema cpcommunications, glavni problem u razlikovanju dviju struka ne leži u definiranju njihovih djelatnosti već u shvaćanju rezultata koje je pojedino područje ostvarilo. Dakle, najteži dio je zapravo određivanje je li kompaniji u nekom određenom pogledu pomogao marketing ili su to bili odnosi s javnošću. Zbog ovog problema, najbolje rješenje za pojedinu kompaniju je postavljanje međusobnih odnosa dviju struka. Mogući odnosi su dominacija jedne od njih, ravnopravnost i odvojenost, ravnopravnost i preklapanje te integracija.

Odnose s javnošću svakako čeka put do potpunog razvoja. Važno je pritom poticati i same stručnjake da promiču vrijednosti ovog područja te da ne zapadnu pod superiorni utjecaj marketinga.

 

Doris Bučela

30. listopada 2018.

 

Izvori:

Tkalac Verčić, Ana (2015) Odnosi s javnošću. Zagreb: Hrvatska udruga za odnose s javnošću.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.