„Proscrollam“ kroz dan?!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prvo što ćeš napraviti ujutro kad otvoriš oči je pogledati mobitel. Hoćeš, nećemo se lagati. Tada je tvoj dan dobio oznaku started. Kao da si ugledao zeleno svjetlo na pješačkom prijelazu i krenuo. Nakon što brzinski „preletiš“ sve najnovije vijesti na netu, postove na Instagramu, videe na YouTube-u i mailove u E pošti, ideš u kupaonicu umiti se i oprati zube. Eventualno nešto stigneš pojesti i izlaziš iz kuće. Na putu do faksa nastavljaš scrollanje ili se eventualno vraćaš na ono što ti je u ranojutarnjem „prelijetanju“ zapalo za oko, pa čitaš detaljnije. Koliko vijesti koje pročitamo utječu i određuju naš dan? Puno.

Često nesvjesno upijamo informacije i slike, pa nam se tako taj dan baš jede „to i to“ jelo jer ga je „ta i ta“ osoba stavila na story. Na faksu si, profesor priča već dva sata, koncentracija ti lagano kreće silaznom putanjom. Posežeš za mobitelom u nadi da će još malo scrollanja učiniti da vrijeme prođe brže. I tako to i obično biva. Pauza između predavanja od 45 minuta.

Vrijeme je za kavu u Hocusu, to svaki student na fpzg-u zna. Društvo se skuplja, raspravlja se o aktualnim temama i naravno još malo grupno scrolla. Sadržaj kojem smo izloženi konstantno na društvenim medijima, podsvjesno upijamo i primjenjujemo u svakodnevnom životu. Ne smatram da je to nužno loše, iako mislim da bismo trebali osvijestiti tu činjenicu i filtrirati informacije i slike koje dolaze do nas, kako nas te stvari ne bi previše zaokupile i odvojile od realnosti.

Povratak na ostatak predavanja i odlazak doma. Vjerojatno slična procedura kao sa početka dana. Dolazak doma i zadnja stvar prije spavanja je opet vrlo vjerojatno scrollanje. Dakle taj oblik dolaženja informacija do nas prati nas od početka do kraja dana, što je jedan vrlo brz i efektivan način na koji smo informirani i animirani u slučaju dosade.

Svatko od nas bi trebao znati cijeniti tu mogućnost dolaska informacija ali isto tako znati razvrstavati iste, kako ne bi svoju energiju trošili na upijanje suvišnih informacija. Jer to umara, a zašto ne bismo tu energiju uložili u nešto korisno? Zato u sljedećem scrollanju, imaj na umu opciju „filtriraj“.

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.