Prosvjed za bolje uvjete rada zaposlenih u vrtićima

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
narod.hr

narod.hr

Prosvjednom šetnjom od Radničkog doma do glavnog zagrebačkog trga u četvrtak, 5. svibnja, odgojitelji/ce predškolske djece i zaposleni u dječjim vrtićima zatražili/e su dostojanstvo struke i bolje uvjete rada. Parolom Daj 5 za DPS upozorili su na lošu organizaciju sustava koja je rezultirala prenapučenim vrtićima.

Državni pedagoški standard (DPS) propisuje broj djece u grupama i prostorne te materijalne uvjete. Donesen je 2008. godine, ali prema riječima Božice Žilić, predsjednice Sindikata obrazovanja, medija i kulture, još uvijek se ne provodi. Istaknula je kako Grad ne prati demografska kretanja i nije donio plan mreže dječjih vrtića koji bi odgovarao stvarnim potrebama, sukladno kapacitetima.  Kazala je i da su od grada dobili obećanja nakon prvog prosvjeda prošle godine, ali ona nisu ostvarena. Prema njihovoj procjeni, kapaciteti dječjih vrtića promašeni su za 10 000 djece pa se događa da jedna „teta“ mora čuvati do 30 djece, dok bi ta brojka trebala biti puno manja.

„Nema niti jedne zagrebačke vrtićke grupe djece u petoj godini života u kojoj ih je manje od 28 do 30. Pa je li to humano okruženje za djecu i odgojiteljice?“- istaknula je Žilić -„Licemjerno je govoriti da su djeca na prvome mjestu dok su one koje s njima rade na posljednjem.“

www.sssh.hr

www.sssh.hr

Sindikat je zatražio primjenu DPS-a i donošenje plana razvoja mreže dječjih vrtića grada Zagreba. Ističu i kako odgojitelji moraju sami izdvajati sredstva za posebne programe s djecom i dodatne stimulacije. Također, navode kako Grad godinama smanjuje sredstva predviđena za igračke, didaktiku i rad s djecom, pa odgojiteljima preostaje da sami izrađuju neke od igračaka.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, nije želio komentirati izjavu Sindikata o premašenom kapacitetu dječjih vrtića te ih je pozvao da „sjednu za stol“, jer smatra da se prosvjedom ništa neće riješiti.

Iva Badanjak

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.