PROVJERITE KOJI VAS OGLAŠIVAČI CILJAJU NA FACEBOOK-U

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: medium

 

Mark Zuckerberg proveo je otprilike 11 sati ovog tjedna koji svjedoče pred kongresnim odborima o Facebooku i načinima na koji on obrađuje korisničke podatke (među ostalim). Jedna stvar koja je imala vrlo malo pozornosti bila je koncept “brokera podataka”, posrednika koji prikupljaju informacije o potrošačima i prodaju ih tvrtkama. Facebook je prestao upotrebljavati ih samo prošlog mjeseca. Međutim, taj dug niz tvrtki, osobnosti i alternativnih rock bendova (moj popis je dugačak 429 predmeta) rezultat je starog programa Facebooka.

Tijekom proteklog desetljeća Facebook je bio dio postupne, ali značajne promjene u online oglašavanju. Budući da sve više ljudi migtriraju svoje online aktivnosti s računala na mobilne telefone, linija između oglasa i organskog sadržaja i dalje je zamagljena, osobito na popularnimj društvenim mrežama kao što su Instagram, Twitter i Facebook.

Mobilni telefoni nude manje prostora za oglase na svojim zaslonima. Obično postoji samo prostor za jedan stupac informacija koji mora sadržavati oglase i drugi sadržaj. Rezultat toga je da su se oglasi preselili u istaknutiju poziciju.

Funkcija Recent Ad Activity prikazuje zadnja tri mjeseca oglasa na koje ste kliknuli, likeali, komentirali ili dijelili.

Zgrabite telefon i pokrenite aplikaciju Facebook (uz pretpostavku da ste korisnik Facebooka, ali naravno da jeste). Idite na Postavke> Postavke korisničkog računa> Oglasi> Oglašavači čije ste oglase kliknuli, a zatim pritisnite opciju naziva „Oglašavači koji su prenijeli popis kontakata s vašim podacima.“ Klik na „pogledaj sve“ otkriva dugačak popis oglašavača, od kojih su neki poznati i neki od njih sasvim nepoznati.

Krajem prošlog mjeseca, nakon što je izbio skandal oko Facebooka, ali prije Mark Zuckerbergovog maratonskog svjedočenja pred Kongresom, Facebook je priopćio kako završava program pod nazivom Partner Categories, otkazujući dugogodišnji odnos između društvene mreže i podatkovnih brokera. Promjena je objavljena u kratkoj izjavi, ali nosi velike implikacije za osobne podatke i agencije koje ih prikupljaju i prodaju.

 

Tvrtke koje žele prodati proizvode mogu prikupljati podatke putem različitih kanala, poput nagradnih programa ili anketama. Ipak, to nije uvijek dovoljno, a tu dolaze brokeri podataka. Facebook poziva brokere poput Acxioma, Epsilona i TransUniona (također se to odnosi na sve partnere kao i „davatelje podataka“) kako bi djelovao kao kanal između Facebooka i pojedinačnih oglašavača koji žele doći do ciljane publike.

 

Sposobnost ciljanja oglašavanja je ono što Facebook čini uspješnim – prošle godine zaradio je oko 40 milijardi dolara prošle godine. Što je mreža više u mogućnosti ciljati korisnike relevantnim oglašavanjem, to više novca može zaraditi.

 

Tin Junušić

 

Izvori:

https://www.popsci.com/advertisers-targeting-facebook-account-settings

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.