Prvi poljubac na filmskom platnu – dvije žene i jedan ubojica

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zvuči nemoguće, ali prvi ikad snimljen poljubac upravo je poljubac dviju – žena. Snimio ih je pionir engleske fotografije Eadweard Muybridge između 1872 i 1885 godine.

Radi se o seriji fotografija koje tvore snimku dviju nagih žena koje se pozdravljaju i ljube. Film je dakle, stvoren brzim okidanjem fotografija tvoreći sekvencu, značajno prije izuma filmske kamere.

www.muybridge.orgKako je moguće da je vremensko razdoblje u kojem je nastala snimka bilo tolerantnije nego današnje? Razlog se skriva u društvenim konvencijama toga vremena. Naime, Muybridge nije mogao snimiti u istom kadru nagog muškarca i ženu, no kako mu je nagost bila od krucijalne važnosti da bi promatračima dočarao pokret ljudskoga tijela, pa je angažirao ženske modele za ovaj čin, koji očito nije bio nimalo šokantan u to vrijeme.

Pojašnjenje se nalazi na stranici Muybridge online arhiva koji kontekstualizira ovaj rad. Razlog zbog kojeg ova serija fotografija nije smatrana bilježenjem homoseksualnosti je percipiranje isključivo muške homoseksualne orijentacije kao ozbiljne prijetnje društvu u Viktorijansko doba, dok se za žene pak vjerovalo kako imaju male ili uopće nemaju ikakve seksualne želje/sklonosti. Upravo zbog toga je i sama pomisao na mogućnost postojanja lezbijstva obično ignorirana. Seksualni tabui viktorijanskog doba onemogućili su Muybridgeu da fotografira nagog muškarca i ženu zajedno, a omogućili su, s druge pak strane, fotografiranje nagih muškaraca  za vrijeme treniranja sportova ili obavljanja poslova.

Budući da je mogao prikazati naga ženska tijela bez ikakva problema, odlučio se za prikaz dviju žena u svakodnevnom činu pozdravljanja. U mnogim drugim serijama fotografija evidentno je kako je jedna od dviju žena reprezentirala tipičnu mušku ulogu.

Muybridge nije intrigantan samo zbog svoga rada nego i zbog činjenice da je upucao i ubio ljubavnika svoje žene jer je sumnjao kako je možda on pravi otac njihova sina.

 

Link na video: http://www.muybridge.org/Art/First-Filmed-Kiss/i-H7X89qf/A

Ema Pavlović

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.