Prvom predsjedniku novi spomenik

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dobiti će u Zagrebu spomenik visok čak osam metara.

Na natječaj se prijavilo 24 autora sa svojim radovima te se od njih izabralo četiri najboljih, no naglašeno je da svi oni moraju biti dorađeni. Koji će rad na kraju dobiti titulu najboljeg, odlučiti će građani. Spomenik će dobiti mjesto na Trgu Franje Tuđmana u Zagrebu. Pretpostavlja se da će biti napravljena izložba radova na kojoj će se četiri skulpture moći detaljnije pogledati.

franjo-tudman-1459719121-878751 (1) Franjo Tuđman-2 slikaKipar Kažimir Hraste, autor jednog od četiri jednakovrijedna rada, kaže kako je zamislio spomenik kao stablo jer je u tom parku riječ o velikom brisanom prostoru. Iako je u natječaju bilo zadano da spomenik mora biti do četiri metra, njegova je ideja da on bude visok osam metara. Smatra da mora biti dovoljno velik da konkurira okružju.

Osim njegova, žiri je izabrao i djela kipara Kuzme Kovačića, Nevena Bilića te dvojca Marije Ujević Galetović i Mirjane Birtić. Većina je nagrađenih kipara bila ogorčena činjenicom da se javnosti predstavljaju samo njihovi kipovi bez simulacije okružja u kojem će se nalaziti, a što smatraju bitnim za pravi doživljaj predloženog. Kiparica Marija Ujević Galetović kaže da se malenom skulpturom za natječaj nije moglo kvalitetno predstaviti zamisao.

Zadana prostorna pozicija u natječaju određena je prema projektu uređenja parka arhitekta Nenada Fabijanića koji bi se tek trebao provesti. On je izjavio da niti jedan od četiri rada nije potpuno u skladu s točno određenom pozicijom u parku. Od izabranih radova jedino je rad Kažimira Hraste nešto suvremenije rješenje.

 

Nika Mokos

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.