Ptičja gripa ponovno u Hrvatskoj

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Novi slučaj ptičje gripe pojavio se nedaleko od Velike Gorice. Virus podtipa H5N8 potvrđen je na uginulim patkama u mjestu Sop Bukevski, selu pokraj Velike Gorice. Farma – Valionica Radina na kojoj je zaraza potvrđena bavi se komercijalnim uzgojem patki. U Sop Budevski mogu ući isključivo stanari i to nakon što prođu provjeru prometne policije. „Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede izolirala je područje te je formirala krizni stožer. Zaražena farma i valionica su zatvorene, a ugroženim područjem proglasit će se radijus od 3 kilometra od farme na kojem je virus potvrđen“, navodi Ministarstvo.

Na farmi se nalazi 850 pataka, 70 kokoši, te sve ukupno 19 200 jaja. Sva perad na farmi na kojoj je ptičja gripa potvrđena trenutno se nalazi u karanteni, a bit će eutanazirana najvjerojatnije u ponedjeljak, kao i perad uzgajana na otvorenom u zaraženom području. Jaja s farme također će biti uništena. Ministarstvo najavljuje kako će tim od 16 veterinara s gravitirajućih veterinarskih organizacija i inspektora, s kompletnom zaštitnom opremom i motornim prskalicama s dezinficijensima ući na zaraženu farmu i pokrenuti akciju. Ministar Tolušić izjavio je kako će vlasnici peradi biti obeštećeni, dodao je kako se brojne zemlje u okruženju također bore sa zarazom ptičje gripe, najviše su pogođene Francuska i Njemačka.

Influenca ptica poznatija kao ptičja gripa je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. Podsjetimo, prije nekoliko godina Hrvatska se već borila s pojavom zaraze na nekoliko farmi.

Mještani su za medije izjavili kako se boje zaraze, većina njih uzgaja perad za vlastite potrebe, a eventualni višak prodaju kako bi „pokrpali“ kućni budžet. Koliko se doznaje iz drugih medija, vlasnik farme je šokiran i nije htio davati izjave.

Daniela Dolinar

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.