Put od priopćenja do objave u medijima

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pisanje priopćenja posao je koji stručnjak za odnose s javnošću obavlja na dnevnoj bazi. Većina ih tu vještinu već ima u malom prstu, no nakon što je priopćenje napisano dolazi problem. Kako osigurati da to što je napisano bude i objavljeno? Novinari koji dobivaju priopćenja često ih niti ne pogledaju ili ih jednostavno bace u smeće. Zato je važno znati napisati priopćenje koje će pronaći svoj put do javnosti putem medija.

 

Izvor: Pixabay.com

 

I u medijima ponekad vrijedi izreka manje je više. Zatrpavanje svih novinara i medija jednim priopćenjem, pogotovo u zajedničkoj poruci, nije uvijek dobra ideja. Ukoliko je PR-ovac siguran u nekoliko novinara i održava kvalitetan odnos s njima, dovoljno je priopćenje poslati na samo nekolicinu adresa. U tom slučaju treba na umu imati profil novinara kojem se priopćenje šalje i sukladno tome ga oblikovati.

Brzina je ključna, navodi PR News Online, kako u novinarstvu, tako i u odnosima s javnošću. Novinari nemaju vremena čekati jer moraju članak objaviti dok je tema “vruća” stoga i PR-ovci trebaju poštovati tu politiku. Ukoliko se nalaze nisko u poslovnoj hijerarhiji organizacije u kojoj rade, velika je šansa da će do odobrenja za neko priopćenje doći prekasno i ono neće uspjeti doseći ciljanu publiku.

 

Dobar odnos s novinarima

Ključna riječ u odnosima s javnošću upravo su odnosi koje treba graditi i održavati. Dobar odnos s novinarima i medijima ne dolazi preko noći te treba na njemu raditi. Također, praćenje novinara i njihovih afiniteta putem društvenih mreža i njihovih članaka olakšat će sam proces selekcije kada se i kojem novinaru obratiti.

Često će se dogoditi da novinar ne odgovori na priopćenje. Jedan od razloga može biti da ga je pročitao i otpisao, no postoji mogućnost i da ga je jednostavno zametnuo ili zaboravio. U tom slučaju je, prema Mainebiz, pametno poslati follow up u kojem se novinara podsjeća na poslano priopćenje.

 

Izvor: Pixabay.com

 

S tehničke strane pisanja priopćenja, ono treba biti kratko, sažeto i jasno te potkrijepljeno vjerodostojnim informacijama. Također treba sadržavati sve detalje o organizaciji koju PR-ovac zastupa, pogotovo ako se ne radi o globalno poznatoj organizaciji. U priopćenju se treba izravno obratiti novinaru te spomenuti naziv medija u kojem radi kako bi se novinaru približilo na osobnoj razini.

 

Lana Krnic

 

Izvori:

https://www.prnewsonline.com/why-speed-is-your-enemy-in-media-pitching/

http://m.mainebiz.biz/article/20161031/CURRENTEDITION/310269995/how-to:-make-a-successful-media-pitch-in-six-easy-steps

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.