Putovanje avionom- kako se pripremiti?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ljeto je tu, a  s time naveliko počinju pripreme za putovanja. Najčešće se putuje osobnim automobilom, ali zbog praktičnosti i daljine samog puta prije ćemo izabrati avion kao sredstvo svojeg putovanja. Kako se dobro pripremiti, kada treba doći na check-in, kako se ponašati u zračnoj luci, sve su to stvari koje ćete brzo savladati ako se pridržavate ovih korisnih savjeta.
Prvo, tamo gdje putujete, a informirali ste se o temperaturi i klimi, trebate si osigurati adekvatnu odjeću. Kada birate torbu ili kovčeg za putovanja, dobro je izabrati prtljagu koja ima dovoljno vanjskih džepova sa strane ili naprijed (taj prostor možete popuniti sa sitnicama, koje će vam dobro doći). Prije nego što krenete pakirati odjeću, zbrojite koliko dana ste na putovanju. Selekcija je ključna, stoga posložite odjeću na krevet koju biste voljeli ili koju trebate ponijeti. Osnovni popis stvari za put: punjač za mobitel, tablete protiv bolova i temperature, fen za kosu (možete kupiti mali fen baš za putovanja), četkica i pasta za zube, šminka i sredstvo za skidanje šminke, krema za lice i vlažne maramice (za putovanje), gel za tuširanje i šampon, jastučić na napuhavanje za put i za kraj, sunčane naočale.

Pixabay

Drugo, nemojte kasniti s chekiranjem. Kako biste dobili boarding pass za let, morate obaviti check-in, neovisno o tome na koji ste način kupili avionsku kartu. Što se tiče hrvatskih zračnih luka, dovoljno je doći u zračnu luku sat  prije domaćeg leta, a za međunarodni let potrebno je dva sata prije. Obavezno provjeriti kakve su obaveze u međunarodnim zračnim lukama jer za neke letove (primjerice SAD) treba se prijaviti tri  sata prije samog leta. Putem razglasa, najčešće će vas obavijestiti o promjenama vezanim za let, ili vremenu boardinga (ukrcaja na zrakoplov). Sami još jednom provjerite vrijeme boardinga i leta, zato što u nekim lukama nema razglasa.

Pixabay

Treće, pazite na dimenzije i kilažu ručne prtljage. Pogledajte uvjete prijevoza za svaku kompaniju, jer ručna prtljaga koju smijete nositi sa sobom u putničku kabinu aviona ne smije prelaziti propisanu težinu i mora biti određenih dimenzija. Primjerice, Croatia Airlines za putnike propisuje u ekonomskom razredu ručnu prtljagu od najviše osam kg. Također ako letite u poslovnom razredu dimenzije ručne prtljage mogu varirati.

Pixabay

Četvrto, ne zanemarujte „pravilo 100 ml”. U ručnoj prtljazi nemojte nositi milijune proizvoda za osobnu njegu. Naime, sve te proizvode možete imati u ručnoj prtljazi, ali u bočicama ne više od 100 ml. To ćete morati pokazati pri sigurnosnoj provjeri nakon granice i carine (takozvani rengen), pa da nemate problema s tim.
Peto, pri prolasku kroz rengen, obavezno imajte na sebi čiste i cijele najlonke jer ćete se morati izuti. Neke zračne luke postrožile su pravila pa imaju dodatne rengene samo za provjeru cipela. Također je potrebno pri sigurnosnoj provjeri skinuti remen, izvaditi ključeve, nakit, kovanice i druge metalne predmete te ih trebate odložiti u posebne zdjelice. U svakom slučaju morate biti strpljivi i pristojni. Naime, bezobrazni odgovori samo stvaraju dodatnu napetost.

Pixabay

Šesto, u avionu je dobro piti puno tekućine. Ako ste se uputili na neku od destinacija do koje vas čeka let dulji od 5 sati, imajte na umu da je zrak u avionu iznimno suh, i pokušajte piti što više vode, te stavljati svakih par sati malo kreme na lice. Također, obavezno ponesite svoj I-Pod, kao i dobru knjigu jer nikad ne znate kakav će se program nuditi u avionu.
Uz ove savjete, put će proći brzo i  bez problema.

 
Lucija Janković

 

Poveznice:

https://www.femina.hr/clanak/index/r/12/c/28/se/putovanja_mali-trikovi-za-pametno-putovanje-avionom
http://www.moda.hr/Pripremite-se-za-putovanje-7088.aspx#1

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.