QUINOA – zlatna hrana s Anda

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Međunarodna organizacija za hranu i prehranu FAO je proglasila 2013. godinu godinom quinoa. Zanimljivo je da svi vjeruju kako je quinoa slična svim ostalim žitaricama, ali ona uopće ne spada u žitarice. Dakle, nije u porodici trava, već u porodici špinata. Zbog toga mnogi istraživači rabe naziv pseudožitarice. Čak i njena kemijska struktura pokazuje da se ne radi o žitarici i upravo je zbog toga daleko hranjivija. Naime, dok žitaricama manjka nekih aminokiselina, sjeme ove biljke ima ih u izobilju.
Sjeme quinoe može se samljeti u brašno i pretvoriti u sve drugo što se od brašna može pripremati poput kruha, peciva i lepinja. Zapravo je cijela biljka quinoe jestiva pa se i time razlikuje od žitarica. Ona raste na planinskom području čija visina nije nikako mala, a radi se preko 1000 metara nadmorske visine. Premda ima preko 150 vrsti quinoe, njihovo je temeljno svojstvo otpornost na vremenske promjene. Zeleni list koristi se slično kao špinat i obliju folatom, ali s vremenom mijenja boju i može postati crvenkast. Kuhano sjeme quinoe je kremasto, ukusno i orašasto te je idealna za pripremu raznih kaša i drugih toplih jela.

Izvor: Pixabay.com

Izvor: Pixabay.com

Ukupna količina masnoća čini sjeme quinoe kompletnom hranom u energijskom smislu. Ako se sjeme quinoe kuha, kemijski se sastav značajno mijenja jer se sadržaj vode povećava, ali još uvijek je to vrlo zdrava hrana. Stručnjaci su izračunali da 42,5 grama sjemena quinoe može podmiriti dnevne potrebe odrasle osobe za manganom, tiprofanom, magnezijem i folatom. Sasvim je jasno da se visok sadržaj proteina može iskoristiti u kombinaciji s drugim žitaricama kojima treba popraviti strukturu aminokiselina. Upravo zbog toga quinoa zaslužuje naziv zlatna biljka.
Znanstvenici su potvrdili da quinoa ima izrazit antiupalni učinak – vjerojatno zahvaljujući značajnoj količini zaštitinih čimbenika kvercetina i kampferola, ali i dragocjenoj količini omega-3 masnih kiselina. Zanimljivo je da kuhanje, dinstanje i kuhanje u pari ne oštećuje blagotvorne učinke quinoe. Nažalost, kod nas je quinoa relativno nepoznata i može se nabaviti samo u specijaliziranim trgovinama zdravi hrane, ali i kao takva se sve više popularizira njena konzumacija.

IVONA MIKULČIĆ

Izvor teksta: dr.sc. Ignac Kulier

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.