Radnici Studentskog centra nastavljaju štrajk!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Radnici Studentskog centra u Zagrebu već danima prosvjeduju zbog kolektivnog ugovora koji je već usuglašen, ali ne i potpisan. Ugovor bi zaštitio prava radnika te im pridodao neka nova, a zbog njega su se prosvjednici okupili i na Markovom trgu.
Vikali su, zvali premijera, no on se nije pojavio, umjesto njega došla je tek policija, a postavljena je i zaštitna ograda. Andrej Plenković prosvjednicima je ostavio samo broj telefona centrale, na njihovo opće iznenađenje. Ističu kako je ovo prvi put da nisu dobili odgovor od Vlade, iako se za njihov dolazak znalo.
Na Markov trg podršku radnicima SC-a došao je dati saborski zastupnik Ivan Pernar, a uskoro se očekuju sastanci s klubovima zastupnika. Okupljenih 50-ak prosvjednika nada se njihovoj podršci.

Foto: facebook.com/Ivan Pernar

Foto: facebook.com/Ivan Pernar

Iako se nije pojavio, Andrej Plenković je na sjednici Vlade tražio mišljenje o situaciji s SC-om. Ministar obrazovanja Pavo Barišić naveo je kako u potpisivanju kolektivnog ugovora nema ništa sporno, no i da nema prostora za povećanje godišnjih troškova od pet milijuna kuna. Studentski centar sanira se već tri godine, ukupan dosadašnji trošak iznosi 136 milijuna kuna, što je 15 milijuna kuna više od predviđenog na početku sanacije. Svi radovi financiraju se iz državnog proračuna, no Barišić je zaključio kako se investicija nije isplatila, jer je novac utrošen, a sanacija nije uspješno odrađena.

Foto: facebook.com/Ivan Pernar

Foto: facebook.com/Ivan Pernar

Prisjetimo se, štrajk radnika SC-a započeo je mirnim prosvjedom ispred Studentskog doma „Cvjetno naselje“ u Zagrebu. Poručuju kako neće odustati od štrajka sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše.
Usprkos štrajku koji organiziraju četiri sindikata, za studente nema većih promjena. Oni u Studentskom centru i dalje mogu normalno obavljati sve što im je potrebno, od učlanjenja u Student servis pa do objedovanja u menzi.

Ivana Kopčić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.