RAJSKI DOKUMENTI – otkriveni offshore računi poznatih

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Iz 13,4 milijuna dokumenata koji su procurili iz pravničke tvrtke Appleby, registrirane na Bermudima te iz offshore fonda Asiaciti Trust iz Singapura saznaje se o ulaganjima slavnih osoba, navodi jutarnji.hr.

Izvor: Pixabay.com

Najzanimljiviji su možda podatci o računima britanske kraljice, bliskih suradnika Donalda Trumpa i Vladimira Putina. Pronađeni su u dokumentaciji ove „porezne oaze“ i računi mnogih globalno  poznatih tvrtki ali i računi pjevača Bona Voxa i svjetske dive Madonne. U slučaju Vox i Madonna, ne smije se zanemariti činjenica kako su oboje kroz karijeru bili izrazito humanitarno osviješteni. Tako bi javnost sigurno voljela znati jesu li se njihovi offshore računi koristili isključivo u osobne svrhe ili su milijunske transakcije za pomoć potrebitima također prošle kroz spornu  Bermudsku tvrtku.

Prateći tako trag novca dolazi se i do poveznice između Trumpa i Putina. „Tvrtka Trumpovog ministra gospodarstva Wilbura Rossa, primjerice, dobila je više od 68 milijuna dolara u prihodima od ruske energetske tvrtke koja je u suvlasništvu Putinovog zeta“  piše jutarnji.hr.

Nagađanja o utjecaju iz Rusije na protekle američke predsjedničke izbore sada su donekle i potvrđena. Saznaje se kako su ruske kompanije uložile više od milijardu dolara u američke društvene mreže. Te se iste mreže naime povezuje s direktnim utjecajem na izbore, također prenosi jutarnji.hr.

Kako navodi dnevnik.hr, kraljičina ulaganja u offshore „oazu“ nisu nužno ilegalna ali svakako zaobilaze britanski porezni sustav. Primjer je to koji kraljica zasigurno ne bi smjela davati naciji. S njenim se imenom povezuje svota od više milijuna uloženih funti.

Slučaj curenja podataka iz ove offshore kompanije dokaz je da porezne malverzacije nisu slučaj samo u Hrvatskoj. Ovu je istragu proveo Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, a u njoj su sudjelovali  i BBC i The Guardian uz još 96 partnerskih glasila u svijetu, dnevnik.hr.

                                          Jana Župančić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.