RAST CIJENA NAFTE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Cijene nafte, na svjetskim tržištima, prošloga tjedna porasle su više od 1 posto, nadoknadivši tako neke od gubitaka od prethodnoga tjedna. Razlog tome je smanjenje strahovanja od izbijanja trgovinskih ratova i očekivanje rasta potražnje za energijom, prenosi Hina.

Najveći rast cijena dogodio se u petak, i to gotovo 2 dolara, jer su ulagači ohrabreni izvješćem koje pokazuje da u SAD-u zaposlenost snažno raste, dok s druge strane inflacija nije jaka. Prošlog mjeseca, broj zaposlenih je porastao više od očekivanog, čak za 313.000, dok je plaća, nakon 0,3 posto rasta mjesec dana prije, porasla samo 0,1 posto, prenosi Večernji.hr.

Upravo je taj podatak o rastu satnice za 0,3 posto, prije mjesec dana, izazvao strmoglav pad burzovnih indeksa. Rast satnica uzrokovao je strahovanja od jačanja inflacije, koje bi moglo potaknuti američku

izvor: pixabay.com

središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata. Sada su ta strahovanja ipak smanjena. Zahvaljujući splašnjavanju tenzija između Sjeverne Koreje i SAD-a, ojačala je i sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama. John Kilduff, partner u tvrtki Again Capital, kaže kako izvješće o zapošljavanju ukazuje na snažne gospodarske uvjete i rast što znači da bi trebala porasti i potražnja za energijom, prenosi Večernji.hr.

U petak je predsjednik Trump izjavio da je spreman susresti se s Kim Jong Unom, sjevernokorejskim vođom, što bi bio veliki preokret u nuklearnim napetostima s Pjongjangom kao i njihov prvi susret licem u lice.

Na londonskom tržištu, pak, cijena barela, prošlog je tjedna porasla za 1,8 posto na 65,50 dolara, a na američkom tržištu barel je poskupio za 1,3 posto, na 62,05 dolara. Nakon pada od više od 3,5 posto prije tjedan dana, prošloga su tjedna cijene „crnog zlata“ nadoknadile dio tih gubitaka zahvaljujući oporavku tržišta dionica, prenosi Večernji.hr.

„Ponekad imate varijacije iz tjedna u tjedan, no ne bih previše pažnje posvećivao jednom tjednu. Značajniji je podatak da je tromjesečni prosjek definitivno porastao.“, kaže Stewart Glickman, analitičar tvrtke CFRA Research, prenosi Večernji.hr.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) te neki drugi proizvođači, uključujući i Rusiju, smanjili su proizvodnju za siječanj 2017. za 1,8 milijuna barela dnevno, što je gotovo 2 posto globalne proizvodnje, kako bi se uravnotežile prevelika ponuda i nedovoljna potražnja, prenosi Večernji.hr.

 

Arijana Petek

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.