Razdjelnici topline neisplativi!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ugradnja razdjelnika u Hrvatskoj općenito nije isplativa – pokazali su rezultati studije o ekonomskoj isplativosti ugradnje razdjelnika topline koju je proveo Ekonomski institut u Zagrebu.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

.

Studiju pod nazivom ‘Ekonomska isplativost razdjelnika topline u višestambenim zgradama u Republici Hrvatskoj’ u utorak su u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike predstavili državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić te Kristijan Horvat i Davor Mikulić s Ekonomskog instituta.

Studija je provedena u periodu od 2010. do 2016. godine, to jest kroz šest sezona grijanja na uzorku od 276 zgrada, odnosno 22.475 stanova i 680.000 mjernih podataka.

Rezultati pokazuju da je ugradnja razdjelnika isplativa u gradovima kontinentalne Hrvatske s visokim cijenama toplinske energije, koji su ostvarili prosječnu razinu ušteda, poput Rijeke, Samobora i Velike Gorice. S druge strane, u gradovima gdje je cijena toplinske energije niska, poput Zagreba, Osijeka i Siska, ugradnja se ne isplati.

Studija je pokazala kako ugradnja razdjelnika topline u ovom obliku kako je provedeno u Hrvatskoj nije ekonomski isplativa. Utvrđeno je da razdjelnici donose energetske uštede, no također se postavlja pitanje koliko je to uvjetovano povećanjem energetske učinkovitosti, a koliko strahom građana od visokih računa zbog čega su neki ne samo smanjivali grijanje nego i doslovno gasili radijatore. Zbog svega toga idemo u izradu novog Zakona o toplinarstvu kojim ćemo riješiti problematiku razdjelnika, ali i uvesti red u cjelokupni sustav toplinarstva u Hrvatskoj

, rekao je Čikotić.

Dodao je kako je toplinarstvo zasigurno najjeftiniji, najsigurniji i ekološki najprihvatljiviji model grijanja, koji treba poticati, no nikako ne na način kako se to radilo do sada.

Uz sustav toplinarstva vezano je pola milijuna ljudi. Osim problema razdjelnika, problem je i što se do sada nije ulagalo u sustav. Imamo zastarjelu opremu, gubitke u distribuciji, a sve to u konačnici utječe na krajnju cijenu. Upravo zato idemo u izradu kompletnog novog Zakona kojim ćemo urediti sustav koji se mora modernizirati, više koristiti obnovljive izvore energije, a za sve to imamo na raspolaganju i Eu sredstva. U planu je 3,3 milijarde kuna investicija u sektor toplinarstva. To znači radna mjesta, zapošljavanje i kvalitetniji sustav na korist i zadovoljstvo krajnjih potrošača.

Podsjetimo, Hrvatska je u srpnju 2013. godine usvojila europsku Direktivu 27/2012 iz lipnja 2012., kojom se propisuje obaveza ugradnje razdjelnika u svim zemljama Europske Unije.

GABRIELA GALIĆ

Izvori: dnevnik.hr, 24sata.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.