RAZVOJ GRUNGE GLAZBE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U današnjem svijetu sveprisutne komercijalne glazbe utjecaj grunga vrlo je teško replicirati. Najznačajniji predstavnik ovog pokreta, bend Nirvana bio je nazivan reformatorima i spasiteljima rocka te najvećim bendom na svijetu. Već drugo desetljeće nakon smrti njegova karizmatičnoga lidera Kurta Cobaina ne možemo se ne zapitati kakvu je ostavštinu ostavio na današnjoj alternativnoj glazbenoj sceni.

foto: www.bcbits.com

foto: www.bcbits.com

Grunge (ponekad nazivan i Seattle Sound) možemo definirati kao podžanr alternativnog rocka koje je nastao sredinom 1980-ih u američkoj državi Washington, posebice Seattle području. Jedinstveni zvuk grunga rezultat je izolacije grada Seattlea od ostalih velikih gradova poput Los Angelesa ili New Yorka na koje su američki mediji bili prvenstveno fokusirani. Grunge je evoluirao iz lokalne punk rock scene te je bio inspiriran mnogobrojnim okolnim bendovima poput : The Fartz, The U-Men, 10 Minute Warning, The Accused i The Fastbacks. Prije svoje svjetske popularnosti grunge bendovi svirali su u lokalnim klubovima s vrlo malo prisutnih ljudi, od kojih su većina posjetitelja bili iz bendova koji su također svirali. Sa sve značajnijim porastom popularnosti nezavisne diskografske kuće postale su odgovorne za izdavanje brojnih albuma bendova kao i dovođenje glazbe lokalnoj javnosti. Neki od najznačajnijih bendova bili su direktno povezani s Seattle Sub Pop izdavačkom kućom koja je držala monopol. Ostale izdavačke kuće koje su se istakle u promociji grunge glazbe uključuju: C/Z Records, Estrus Records, EMpTy Records i PopLiama Records.

Za komercijalizaciju grunge glazbe ponajprije je zaslužna diskografska kuća Sub Pop koju su osnovali Jonathan Poneman i Bruce Pavitt.

foto: www.pinimg.com

foto: www.pinimg.com

Za razliku od svojih suvremenika u Seattlu koji su djelovali na lokalnoj razini, Poneman i Pavitt planirali su proširiti grunge prema sjeverozapadu i na taj način privući publiku. Prvo važno postignuće očitovalo se u plasiranju gramofonskih ploča benda Soundgarden, da bi se kasnije u vrlo kratkom vremenu dokazali kao majstori samopromocije. U studenom 1988. godine osnovan je „Sub Pop Singles Club“ koji se istaknuo mjesečnim plasiranjem strogo ograničenih izdanja singlova lokalnih bendova. Plasiranjem vrlo ograničenog broja izdanja oko tisuću primjeraka uspjeli su simulirati umjetnu potražnju za singlovima koja je davala određenu razinu poželjnosti zbog same spomenute ograničenosti. Ključan događaj koji je omogućio uzdizanje diskografske kuće Sub Pop kao i samog grada Seattlea prema nacionalnoj razini dogodio se 1989. godine posjetom britanskog novinara Andy Catlina. Nakon oduševljenosti nastupom benda Mudhoney, Catlin je u utjecajnom britanskom magazinu Melody Maker 11. ožujka 1989. napisao priču „Seattle, Rock City“ te na taj način uvelike popularizirao grad Seattle i grunge glazbu.

Svoju planetarnu popularnost grunge  je doživio u rujnu 1991. godine kada je DGC Records objavio drugi studijski albuma benda Nirvane nazvan Nevermind. Album je ubrzo stekao svjetsku popularnost zahvaljujući singlu „Smells Like Teen Spirit“ koja je zbog česte rotacije na MTV-u postala himna generacije. Zahvaljujući dobro plasiranom marketingu kao i globalno prisutnoj satelitskoj mreži, album Nevermind uspio se plasirati na prvo mjesto američke glazbene ljestvice te skinuti album Dangerous Michael Jacksona na drugo mjesto Billboard glazbene ljestvice.

Nirvanin uspjeh omogućio je proboj ostalih grunge bendova od kojih se najviše istaknuo Pearl Jam. Pearl Jam se sastojao od bivših pripadnika benda Green River te su izdali album Ten u kolovozu 1991. godine, ali je prodaja spomenutog albuma znatno porasla tek sljedeće godine. Do druge polovice 1992. godine album Ten postao je međunarodni uspjeh koji je dosegao drugo mjesto na američkoj Billboard ljestvici. Ostali Seattle grunge bendovi također su ostvarili komercijalni uspjeh te možemo prvenstveno istaknuti bendove Soundgarden sa albumima Badmotorfinger (1991.) i Superunknown (1994.) te Alice in Chains sa albumima Facelift (1990.) i Dirt (1992.). Ova četiri benda često se nazivaju grunge „Big Four“ zbog iznimnog doprinosa ovom žanru glazbe.

Utjecaj grunge bendova vidljiv je i danas u modernoj glazbenoj sceni koja se uvelike razlikuje od prijašnjeg razdoblja u kojem je prevladavao specifični kreativni proces bez utjecaja komercijalizacije koja oblikuje mišljenja i stavove ljudi. Nažalost u današnjem vremenu pojedini mediji i glazbeni kritičari prvenstveno se vode komercijalnim vrijednostima glazbe, umjesto da svoju pažnju usmjere i na ostale aspekte poput glazbene i umjetničke vrijednosti.

 

Alan Smokrović

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.