Revolucionarni izum osamnaestogodišnjaka iz Meksika.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Julian Rios Cantu osmislio je prototip grudnjaka koji detektira prve znakove raka dojke. Na ovo ga je potaknula majčina bolest, koja se nekoliko godina borila s rakom dojke. Svoj je proizvod nazvao EVA, a sastoji se od 200 biosenzora, te se mora nositi jedan sat tjedno.

U Meksiku se dugo čeka na mamografiju, a samo 9.5 mamografa dolazi na milijun ljudi. Veliki broj žena danas u svijetu živi u strahu od raka ili se vodi životnu bitku protiv te bolesti. Također mnoge žene upravo zbog straha od otkrivanja da postoji mogućnost da se bolest afirmirala u njihov tijelu, ne odlaze kod doktora te na preglede. Ponekad je jednostavnije živjeti u neznanju nego se nositi sa surovom realnošću. Upravo je zbog tog straha i prolongiranja svog odlaska kod doktora ovaj izum prikladan. Grudnjak funkcionira tako da mjeri povišenu temperaturu kao i veći protok krvi koja hrani stanice raka i tako povisuje temperaturu zahvaćenog tkiva. Osim temperature također bilježi boju i teksturu grudi te sve podatke šalje putem Bluetootha na mobitel ili računalo.

Ovaj izum su podržali brojni doktori te potvrdili da je proizvod uspješan. Potvrdili su princip po koje se detektiraju rani znakovi raka dojke te naglasili da je proizvod uistinu uspješan jer bilježi temperaturu tkiva koju tumori mijenjanju zbog povećanog protoka krvi. Julian je na za svoj izum osvojio nagradu na Global Student Entrepreneur Awards (GSEA) u Frankfurtu gdje mu je dodijeljeno 20 tisuća dolara potpore za unaprjeđenje svog proizvoda. Oko ovog izuma su se aktivirali i angažirali mnogi doktori i investitori koji u njemu vide potencijal.

Julian je također vlasnik tvrtke Higia Tehnologies , meksičke kompanije koja je svoje djelovanje posvetila povećanju kvalitete života žena, a sam naziv Higia dolazi iz Grčke mitologije, u kojoj je Hygieia bila božica zdravlja i higijene.

 

 

Lada Sekulić

 

Poveznice:
http://higia.tech/#home

http://www.jutarnji.hr/life/zdravlje/tinejdzer-izumio-revolucionaran-proizvod-moja-majka-godinama-se-borila-s-opakom-bolesti-pa-sam-smislio-grudnjak-koji-otkriva-rak-dojke-u-ranoj-fazi/6044204/

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.