REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Donji grad i shopping centar najugodnija mjesta za Zagrepčane

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Bruna Ignac

Bruna Ignac

Dolaskom proljeća i toplijeg vremena brojni građani metropole, ali i turisti slobodno vrijeme provode u hladovini urbanih parkova. Zagrepčanima najviše ugode pobuđuju Donji grad, veliki zeleni perivoji, Gornji grad, prostor oko Gornjega grada i Kaptola, te Kaptol.

Istraživanje o ugodnim i neugodnim mjestima
Radi se, dakle, o rezultatima istraživanja geografa Zorana Stiperskog koji je potvrdio da su upravo zelena područja Zagreba ona mjesta koja pobuđuju najviše ugode kod građana. Stiperski je u posljednjem broju znanstvenog časopisa Prostor objavio rezultate anketnog istraživanja koje je provedeno u travnju i svibnju 2015. godine na uzorku od 543 ispitanika, većinom mladih ljudi.  

Ispitanici su u anketi trebali navesti pet mjesta u gradu u kojima se osjećaju ugodno i za koja bi voljeli da ostanu ista, i pet mjesta na kojima se osjećaju neugodno i za koja bi voljeli da se promijene.

SLIKA3

Bruna Ignac

Lenuzzijeva potkova i srce grada
Rezultati ankete pokazali su da Zagrepčani najviše vole zelenu potkovu koja se sastoji od niza trgova – perivoja te samo središte grada. Od parkova na popisu su se našli Zrinjevac, Tomislavov trg i Botanički vrt. Također, kao mjesta koja im pobuđuju najviše ugode ispitanici su naveli Trg bana Jelačića, Tkalčićevu ulicu, Gornji grad, ali i Maksimir, Jarun te Bundek.  Stiperski je objasnio da je glavni razlog za odabir dijelova grada izvan strogog centra upravo njihova funkcija: sport, rekreacija i odmor u prirodi.

Mjesta koja ne volimo
Najviše neugode izazivaju mjesta nastala nakon Drugog svjetskog rada, ali i neke suvremene građevine. Na crnoj listi ispitanika našle su se tu gradske četvrti poput Dubrave i Kozari Boka, ali i Autobusni kolodvor, odlagalište otpada Jakuševac te industrijski dio grada – Žitnjak. Dok se kreću Donjim gradom, građanima najviše smetaju nova zgrada Muzičke akademije i Centar Cvjetni. U ostalim dijelovima grada najviše neugode izazivaju Savska cesta, nedovršeni stadion u Maksimiru, Muzej suvremene umjetnosti, Glavni kolodvor i kvart Peščenica.

Gotovo najnevjerojatnija činjenica jest da je kao jedino mjesto, nastalo u 21. stoljeću, koje pobuđuje ugodu, naveden trgovački centar Arena u funkciji provođenja slobodnog vremena.

Bruna Ignac

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.