Rimska kuhinja – carstvo okusa

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Kako su stanovali hrvatski nobelovci, od čega su bolovali Hrvati u prošlosti, ali i najspektakularnija izdanja hrvatskog kiparstva bila su predstavljena na Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Akademija je i ove godine tradicionalno otvorila vrata svoje palače. Veliki interes javnosti bio je poticaj da se manifestacijom „Otvorena vrata HAZU“ i ovoga puta predstavi aktivno djelovanje Akademije na svim područjima znanosti i umjetnosti.

 

Autorica: Lorena Valentić

 

Ni ljubitelji hrane i pića nisu ostali zakinuti. Radionica koja je privukla veliku pažnju pozabavila se  upravo jelom i pićem. Kroz filmski i slikovni materijal predstavljena je rimska kuhinja i običaji vezani uz način prehrane. Perna, pullum, isicia i dulcia domestica samo su neki od specijaliteta koje su posjetitelji imali priliku kušati.

 

Autorica: Lorena Valentić

 

Cilj ove radionice bio je predstaviti rimsku gastronomiju, rimsko gastronomsko umijeće i jela koja su oni pripremali kako bi ih se usporedilo s onim što se jede danas. Rimska kuhinja po svojim je obilježjima najsličnija onoj na priobalju. Može se reći da je mediteranskoj kuhinji kolijevka bila upravo rimska kuhinja. Rimljani su većinom jeli stvari koje se jedu i danas.

 

Autorica: Lorena Valentić

 

Rimska kuhinja po svojoj klasifikaciji bila je imperijalna kuhinja. Siromašni su jeli leću, sir, kruh dok su bogati jeli prilično ekstravagantne stvari. Hranili su se namirnicama koje su kod nas još uvijek egzotika. Noj je u Rimu bio normalno meso od kojeg se radio gulaš.

 

Autorica: Lorena Valentić

 

Rimljani su radili punjeni plamenac i mnoga druga jela kako bi pokazali  snagu i moć Rima i Rimskog Carstva i do čega su sve oni mogli doći kao carstvo. Rim od kulinarstva stvara profinjenu umjetnost.

Iako su nerijetke predrasude prema znanosti i znanstvenicima, HAZU je otvorivši svoja vrata pokazala često skrivenu, ali vrlo zanimljivu i primamljivu stranu. Hrana se pojela, a posjetitelji su otišli zadovoljni i siti.

 

 

Lorena Valentić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.