Roboti s “osjetom dodira”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Glasgowu izumili su elektroničku kožu (e-kožu) koja se napaja solarnom energijom.
Robotska e-koža je osjetljivija od ljudske kože i djeluje kao senzor osjetljiv na dodir. Profesor Ravinder Dahiya i njegov tim, e-kožu su “ugradili” na robotsku ruku, odnosno na šaku i demonstrirali na koji je način ona osjetljivija od postojećih e-koža. Tako je u videu prva robotska ruka bez senzora osjetljivog na dodir i ima “grublji” hvat, dok je druga s uključenim senzorom hipersenzibilna na dodir.

Profesor Dahiya i njegov tim kožu su gradili od silicija i grafena. Tanki sloj grafena djeluje kao senzor čime e-kožu čini osjetljivom na dodir. Grafen je vrlo tanki, ali čvrsti sloj ugljena. Prozirni sloj grafena osim u robotici mogao bi se koristiti i u medicini. Pacijenti i doktori koji žive na mjestima bez struje mogli bi pomoću sunčevih zraka napajati uređaje poput aparata za mjerenje šećera u krvi.

https://www.sketchport.com/drawing/6730621355294720/graphene

https://www.sketchport.com/drawing/6730621355294720/graphene

Solarna ploča nalazi se ispod površine prozirne kože od grafena. “Ako je svjetlost dostupna, 98 posto nje će doći do solarne ploče”, izjavio je profesor Dahiya za Forbes, “Ona proizvodi energiju koja se koristi za osjetljivost, osjet dodira.” Iako energija proizvedena solarnim pločama još ne može biti pohranjena, istraživači se nadaju kako će neiskorištenu energiju preusmjeriti u baterije pa će se ona moći koristiti po potrebi.

https://en.wikipedia.org/wiki/File:PhosFOS_flexible_skin.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/File:PhosFOS_flexible_skin.jpg

Izumitelji tvrde da je e-koža fleksibilna, jeftina za proizvodnju i ekološki prihvatljiva. Kao koža na robotima mogla bi unaprijediti način na koji roboti doživljavaju dodir, odnosno mogli bi prepoznati koliko čvrsto ili nježno trebaju nešto uhvatiti bez posebnog naređenja. Za ljude, ova koža mogla bi biti pomak u shvaćanju proteza. Dahiya trenutno razvija 3-D printanu protetsku ruku s e-kožom koja bi stajala oko 350 dolara. Time bi proteze mogle postati lakše, osjetljivije na dodir i financijski povoljnije. Ovakva protetika koja bi se “samo napajala” suncem omogućila bi ljudima s amputiranim udovima veću slobodu u kretanju bez nošenja dodatnih baterija za protetske udove.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shadow_hand_and_human_hand_size_comparison.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shadow_hand_and_human_hand_size_comparison.jpg

 

Iva Badanjak
Izvori:
https://www.forbes.com/sites/hilarybrueck/2017/03/22/solarrobotskin/#3a840fd93484
https://thenextweb.com/insider/2017/03/24/scientists-just-made-electronic-skin-thats-better-human-skin/#.tnw_ejEQHa1h
https://www.cnet.com/news/solar-powered-electronic-skin-prosthetics-robots-university-of-glasgow/

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.