Robotska bušilica smanjuje trajanje operacija

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Operacija lubanje mogla bi se obaviti 50 puta brža otkrićem nove robotske bušilice. Tu vrstu tehnologije razvili su znanstvenici sa Sveučilišta u Utahu koju su predstavili početkom ovog mjeseca u časopisu Neurosurgical Focus.
Ova bušilica smanjila bi trajanje operacije mozga. Tako operacija koja je prije trajala dva sata, sada će trajati dvije i pol minute. Znanstvenici tvrde da bušilica izvodi brze, čiste i sigurne rezove te smanjuje vrijeme koje pacijent provede pod anestezijom. Doktor William Couldwell, neurokirurg koji je radio na novoj tehnologiji, za Telegraph  je rekao da su znali kako se ova tehnologija već koristi u strojevima, ali nikad do sad nije se koristila u medicini. “Bilo je kao da radimo u arheologiji.”, objasnio je doktor Couldwell način na koji se izvodi operacija pomoću ručnih bušilica, “Moramo polako odstraniti kost da izbjegnemo osjetljive dijelove mozga.” Ovakva vrsta tehnologije mogla bi smanjiti troškove operacije, kao i rizik od infekcija.

Ilustracija Pixabay

Prije bušenja, predviđeno je da pacijent prvo prođe CT sken na kojem se “snime” njegovi podaci o kostima, mekanom tkivu, venama i živcima. Potom kirurzi programiraju optimalnu rutu kojom bušilica treba proći, koristeći softverski program. Zbog njene velike preciznosti, bušilica može proći kroz tkivo unutar 1 mm mekane strukture.
Iako bi robot izvodio operaciju, doktor bi stajao pokraj njega u slučaju nepredvidivih problema te u tom slučaju ugasio uređaj.

Ilustracija
Pixabay

Također, u samom uređaju ugrađene su sigurnosne mjere. Na primjer, ako se uređaj približi preblizu živcu lica, automatski će se ugasiti. Tehnologija još nije primijenjena na ljudima, ali je testirana na plastičnim blokovima i lubanji leša.
Znanstvenici trenutno rade na komercijalizaciji bušilice, a Couldwell predviđa da bi se mogla početi koristiti u medicini za dvije godine. Koštala bi oko 100 000 dolara.

 
Iva Badanjak

 
Poveznice:
http://www.telegraph.co.uk/science/2017/05/01/robotic-brain-surgeon-will-see-now-drill-can-perform-complex/
https://tonic.vice.com/en_us/article/robotic-drill-for-brain-surgery
https://www.digitaltrends.com/cool-tech/university-of-utah-skull-drilling-robot/
http://money.cnn.com/2017/05/01/technology/robotic-drill-surgery/
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-05/uouh-gry042617.php

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.