Rođendan najpoznatijih traperica na svijetu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Davne 1873. godine, 20. svibnja, prvi puta javnosti je predstavljen model pravih traperica, poznatih ‘Levisica’. Levi Strauss i njegov partner Jacob Davis osmislili su čvrst model hlača s džepovima i zakovicama, a prvi primjerci bili su napravljeni od platna koje se koristilo za izradu šatora.

Foto: pixabay.com

Američki imigrant Levi Strauss, trgovac koji je prodavao dobra manjim trgovinama imao je samo 24 godine kada je došao u San Francisco. Najveću suradnju ostvario je s krojačem Jacobom Davisom koji je proizvodio odjeću za kopače zlata i radnike na željeznici.

Budući da se radilo o ljudima sa zahtjevnim fizičkim poslovima, trebala im je čvrsta odjeća koja se neće odmah raspasti, ali da radnicima bude ugodno na visokim kalifornijskih temperaturama.

Davis je za svoju odjeću koristio denim, materijal napravljen od pamuka, dosta čvrst, ali mekan i udoban koji je dodatno ojačao bakrenim zakovicama, a uskoro su ga počeli kopirati mnogi drugi krojači.

Zbog toga je Davis htio zaštititi vlastitu ideju te je, u nedostatku novca za patent, pisao Levi Straussu. Strauss je odlučio platiti 68 dolara za patent, postavši tako Davisovim poslovnim partnerom.

Izum zaveden pod brojem 139121, zaludio je cijeli svijet postavši simbolom američke kulture, ali i neizostavnim komadom odjeće u svakom ormaru na svijetu.

1886. osmišljen je poznati “The Two Horse” logo koji je personificirao nevjerojatnu izdržljivost i kvalitetu Levis odjeće. Logo je prvi puta upotrijebljen i otisnut na komadiću kože prišivenom na stražnjem dijelu hlača modela XX, gdje se i dan danas nalazi.

1890. godine originalnim “XX” plavim trapericama dan je kultni naziv “501”.

Prva linija odjeće od trapera za žene “Lady Levis”, osmišljena je 1934. i bila je vrlo slična muškoj i to modelu “501”.

Naziv jeans dolazi od francuskoga Le Bleu de Genes, što znači đenovska plava (boja).

U Americi su na početku služile kao radno odijelo, a 60-ih godina 20. stoljeća u sklopu hipi pokreta postaju simbolom životne filozofije.

Dina Ćevid

Izvori: buro247.hr, studentski.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.