Rukometaši o kojima će se još dugo pričati

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Veselin Vujović: Prvi igrač koji je proglašen najboljim na svijetu

Veselin Vujović s razlogom je jedan od najboljih rukometaša u povijesti. Njegova rukometna priča započinje u Cetinju, gdje je igrao za Lovćen otkuda je došao u šabačku Metaloplastiku, jedan od vodećih klubova u bivšoj Jugoslaviji. I tamo su se krenuli nizati uspjesi. Nakon Metaloplastike je otišao u Barcelonu, a igračku karijeru završio je u Granollersu. Sada je trener hrvatskog prvaka PPD Zagreba.

Rukometni car, legenda, samo su neke od titula koje su Veselinu Vujoviću nadjenuli tijekom i nakon igračke karijere. Vuja se rodio u Cetinju u Crnoj Gori, gdje je počeo igrati rukomet. Jedno je vrijeme paralelno trenirao košarku i rukomet, ali na kraju je pala odluka da se Vuja okrene rukometu, što nije moglo bolje završiti. Svoju karijeru počeo je u rodnom Cetinju, u klubu Lovćen otkuda je otišao u šabačku Metaloplastiku. U Šapcusu se krenuli nizati brojni uspjesi, a tamo je upoznao i svoju sadašnju suprugu. Vujović je s Metaloplastikom osvojio dva Kupa prvaka, 1985.i 1986. Te ’86 proglašen je najboljim rukometašem Jugoslavije, a dvije godine kasnije, 1988.,Vuja je proglašen najboljim rukometašem svijeta. Naime, Međunarodna rukometna federacija je 1988. godine prvi puta provela izbor za najboljeg rukometaša godine, a prvi se tom titulom okitio upravoVujović. Kao nagradu, dobio je televizor u boji.

Izvor: hrt.hr

Izvor: hrt.hr

Istegodine potpisao je za Barcelonu gdje je proveo pet sezona. S Barcelonom je osvojio EHF Ligu prvaka, a nakon pet sezona, igračku karijeru je nastavio i završio u španjolskom Granollersu.

Vuja je bio i član jugoslavenske reprezentacije, koja je na Olimpijadi 1984. u Los Angelesu osvojila zlatnu medalju, a 1988. u Seulu srebrnu. Na Svjetskomprvenstvu u Njemačkoj 1982. okitili su se srebrom da bi četiri godine kasnije u Švicarskoj osvojili i zlato.

Nakon igračke karijere, Vuja se bacio u trenerske vode. Od 2000. do 2002. godine trenirao je španjolski Ciudad Real. U isto vrijeme postao je i izbornik Srbije i Crne Gore, a na toj poziciji zadržao se sve do 2006. Zatim je u dva navrata bio trener makedonskog prvaka, RK Vardara, s kojim je osvojio i prvo izdanje SEHA lige. U međuvremenu se okušao i u Katru gdje je trenirao Al Sadd. Od 2014. void hrvatski prvak, PPD Zagreb, s kojim je prošle sezone došao do osmine finala EHF Lige prvaka te osvojio bronco na Final 4 SEHA – Gazprom lige.

Izvor: sportnet.20minuta.hr

Izvor: sportnet.20minuta.hr

Njegova igra, ime, ali i sve titule koje je osvojio svjedoče o velikanu svjetskog rukometa, kojeg je teško nadmašiti.

 

Simona Margetić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.