Rukometni Mozart

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kako početi pisati o najboljem rukometašu svijeta? Onome koji je osvojio olimpijsko i svjetsko zlato, koji je proglašen za najboljeg na svijetu, koji je bio i još uvijek je uzor mnogima? Kako opisati Ivana Balića? Jednom riječju: legenda. On to uistinu jest.

Balić je zajedno s onom zlatnom generacijom, vođenom Linom Červarom pisao hrvatsku rukometnu povijest. Postao jedan od onih kojeg poštuju i protivnici, kojeg slušaju suigrači. Mozart svjetskog rukometa, kako su ga zvali, osvojio je sve osim europskog zlata. I da, sigurno će biti trofejnijih rukometaša, ali Balića teško da netko može zamijeniti. Na terenu je lako pronalazio rješenja, još lakše tresao protivničku mrežu, bio je to igrač koji je mogao i sam protiv cijele momčadi. Takvi se ne rađaju često.

Izvor: www.rtl.hr

Izvor: www.rtl.hr

Okružen rukometom od malih nogu, Balić je svoju karijeru započeo u rodnom Splitu pa nastavio u Metkoviću, španjolskom Portland San Antoniju, Zagrebu, Atletico Madridu i završio u njemačkom Wetzlaru. Branio je boje Hrvatske, čiju je zastavu nosio na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Bio je proglašen za najboljeg igrača svijeta dva puta, najboljeg rukometaša u povijesti, pet puta zaredom za MVP-a velikih natjecanja, osvojio je olimpijsko zlato 2004. u Ateni, broncu 2012. u Londonu, svjetsko zlato u Portugalu 2003., nakon kojeg su slijedila dva srebra. Na Europskim je prvenstvima dva puta osvojio srebro (2008. i 2010.) i jednom broncu (Srbija 2012.), a osvojio je i zlato na Mediteranskim igrama 2001.

Izvor: Jozo Čabraja

Izvor: Jozo Čabraja

Balić je karijeru završio prošle godine, a posljednju utakmicu odigrao je u dresu njemačkog Wetzlara. “Hvala Ivano” riječi su koje su virile iz svakog kutka u dvorani, a o tome su pisali svi mediji svijeta. Hrvatski navijači otputovali su u Njemačku kako bi još jednom svjedočili rukometnim majstorijama ovog legendarnog igrača. Bili su tamo i Pero Metličić, Jackson Richardson, i mnogi drugi. I zadnji su puta gledali rukometnog Mozarta na djelu.

Simona Margetić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.