Ružna strana blagdana: Petarde i prestrašeni ljubimci

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Iako je upotreba pirotehničkih sredstava drugog i trećeg razreda legalna isključivo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja svake godine, pucnjava petardi već je počela odzvanjati ulicama.

Policija tijekom blagdana provodi preventivnu akciju Mir i dobro za sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava, s naglaskom na zaštitu ljudi. Ali što je sa životinjama? Možemo li im kako pomoći?

Izvor: Pixabay.com

Donosimo 5 učinkovitih savjeta za suzbijanje straha od petardi:

 

  1. Izlaganje zvukovima

S pripremama je potrebno početi na vrijeme te ljubimca početi izlagati zvukovima pucnjave što ranije u godini. Zvukovi bi u početku trebali biti tihi, a kasnije sve glasniji te vrijeme vježbe duže. Za željene rezultate potrebno je biti uporan, smiren, strpljiv i dosljedan te ljubimca nagrađivati sve dok je opušten i smiren. Valja nastojati da ljubimac zvukove poveže s nečim pozitivnim te ih puštati u svakodnevnim situacijama kao što su igranje, hranjenje, spavanje i slično. Savjet je, ma koliko čudno zvučalo, i baciti koju petardu i pratiti te korigirati ponašanje ljubimca jer, nažalost, sve dok ga ne izložimo realnoj situaciji, ne možemo znati kako će reagirati.

 

  1. Fizička aktivnost

Dnevna doze fizičke aktivnosti od velike je važnosti za ljubimca. Duge šetnje su preporuka, ali u doba dana kada je pucanje najmanje izraženo. Umornom ljubimcu glasni zvukovi više neće predstavljati veliki problem. Važno je pripaziti i na vlastite reakcije na eventualnu pucnjavu u šetnjama s ljubimcem.

Izvor: Pixabay.com

 

  1. Ostati smiren

Uplašenog ljubimca nikada se ne smije kažnjavati jer će se tako situacija samo pogoršati, ali ga se ne smije niti tješiti jer je psihologija pasa uvelike drugačije od one ljudske. Ljubimac upija energiju svog vlasnika pa je stoga reakcija vlasnika u trenutku kada ga ljubimac pogleda jer je čuo nepoznati zvuk, od presudne važnosti. Ignorirajte zvuk petardi i vatrometa te ostanite smireni.

 

Izvor: Pixabay.com

  1. Sigurno mjesto u kući

Poželjno je da ljubimac ima mjesto u kući u kojem će se osjećati sigurno i gdje se može sakriti te kojem će uvijek imati pristup, a to može biti ispod namještaja, u nekom ormariću ili u najtišoj prostoriji u domu.

Izvor: Pixabay.com

 

Izvor: Pixabay.com

  1. Preparati za smirenje

Ipak, postoje životinja koje se izbezume u trenutku pucnjave i koje ne možete ni na koji način smiriti. Takve životinje drhte, povraćaju, nekontrolirano dahću, obavljaju nuždu posvuda, a u nekim slučajevima mogu čak biti i opasne za okolinu. U slučajevima u kojima zdravlje ljubimca ili čovjeka može biti ugroženo, preporuka su preparati za smirenje. U pet centrima postoje tablete, sirupi i razni drugi preparati za smirivanje ljubimaca u ekstremno stresnim situacijama, ali o tome se ipak valja konzultirati s veterinarom.

Izvor: Pixabay.com

Lana Cindrić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.