Saborski zastupnici dobit će Etički kodeks

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: crotsunami.com

Foto: crotsunami.com

Sabor će do kraja siječnja donijeti Etički kodeks o ponašanju saborskih zastupnika. Predsjedništvo Sabora dogovorilo je da će formirati posebnu sedmeročlanu radnu skupinu za donošenje konačnog prijedloga Kodeksa koji bi trebao spriječiti međusobno vrijeđanje. Osim toga ulazi se i u proceduru izmjena Poslovnika Sabora.

Etički kodeks neće sadržavati sankcije za one koji se ne budu pridržavali odrednica iz dokumenta, nego će se saborski zastupnici morati javno ispričati ako se na bilo koji način ogriješe o kodeks.

Pri izradi kodeksa u obzir su uzeti svi nacrti koji su dosad napravljeni po tom pitanju, a bit će u funkciji uputa zastupnicima kako se trebaju odnositi prema instituciji Sabora i svom radu u sabornici. Nedolično ponašanje, poput jedenja pizze tijekom rasprave, rješavat će se izmjenom Poslovnika.

Uz uobičajena načela da se ne smije omalovažavati druge zastupnike i govoriti neistine, saborski zastupnici ubuduće bi prije svog izlaganja u Saboru morali javno reći jesu li na bilo koji način privatno vezani uz tu raspravu, odnosno postoji li nekakav interes zastupnika da zastupa i ‘gura’ baš tu temu.

Foto: vijestidana.hr

Foto: vijestidana.hr

Predlaže se i da se javno kaže od koga su dobili neku informaciju kojom raspolažu, ali tu postoji mogućnost izuzeća da se ipak ne spominju osobe koje bi se time mogle ugroziti. Ideja je da Sabor ima još jedno stalno radno tijelo koje bi se zvalo Etički odbor. Odbor bi bio sastavljen od tri predstavnika vladajućih i dvoje iz opozicije. Naravno, sve su to zasad samo zamisli na papiru jer je pitanje hoće li takvi prijedlozi biti usvojeni.

Problem je i kako i tko će procjenjivati je li nešto vrijeđanje ili sadržajna rasprava te kako natjerati zastupnike da se ispričaju za svaku izrečenu uvredu.

Dina Ćevid

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.