Sacha Baron Cohen – majstor satire?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.dailymail.co.uk

www.dailymail.co.uk

Britanski glumac i komičar rođen je 13. listopada 1971. u Londonu. S nastupima je započeo još u ranoj dobi, prvo plešući u breakdance grupi iz koje se zatim pridružio jednom židovskom glumačkom klubu.

Za vrijeme studija na Cambridgeu priključio se dramskom klubu, a poslije završetka studija kratko radi kao model  te zatim kao voditelj na jednoj TV postaji.

1995. godine Baron Cohen poslao je snimku  u kojoj glumi albanskog tv reportera (koji je bio prototip Borata) Channelu 4, koji ga je zaposlio te počinje voditi razne projekte za mlade. Tri godine poslije, pojavljuje se u The 11 O‘Clock Show kao Ali G., čime je privukao zanimaciju publike. Zbog toga 2000. godine nastaje Da Ali G Show  i kasnije film Ali G Indahouse.

variety.com

variety.com

Ali G intervjuirao je slavne osobe, među kojima su nerijetko bili političari, no oni često nisu bili svjesni toga da Ali G nije stvarna osoba, već lik kojeg igra Baron Cohen. Uvijek je nosio opremu za snimanje i djelovao kao sasvim nebitan dio snimateljske ekipe, a sa sobom je imao muškarca u odijelu kako bi osoba mislila da će ju on intervjuirati. Ali G bi tad osobi počeo postavljati neka osnovna pitanja, dok bi intervjuirana osoba mislila kako je to samo priprema za stvarni intervju. Takav pristup garantirao je iznenađenje sudionika kada bi se upalile kamere, ali i manju vjerojatnost da će osoba odustati od intervjua.

Osim kao Ali G., pojavljuje se i kao Borat Sagdiyev, kazahstanski reporter koji odlazi na put u Ameriku, Bruno Gehard, Admiral General Aladeen te Nobby u novom filmu Grimsby (2016).

Glumca često optužuju da njegovi likovi šire rasizam i stereotipe. No on radi upravo suprotno – kroz likove na satiričan način pokušava prikazati  predrasude i neznanja drugih ljudi. Čini se da mnogi ne dijele njegov smisao za humor te je na račun svojih filmova dobio nekoliko sudskih tužbi.

Ana Marija Palić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.