Šalabahter zdravih navika – bez krajnjih zabrana

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Male promjene, veliki rezultati

Ljeto je još daleko. Jedva smo se oprostili od ovoga iza nas, ali to je baš dobro za ovaj novi plan. Promjena koja vas ne napada nakon novogodišnjeg prejedanja i proljetnih zraka sunca, nego je susrećete u onom trenutku kada vi odlučite da želite izbaciti vlastite loše navike.

 

Izvor: Instagram.com/aniimaduna

 

Većina je bila na različitim dijetama koje su uspijevale kratko vrijeme, ali se uvijek nekako vratimo nezdravoj hrani. Neki odluče u sekundi da je vrijeme za promjenu, dok se drugi pripremaju, ali svima je zajednički osjećaj da nešto ne valja. Već smo čuli toliko s bizarnih prijedloga, ali ponekad nam treba mali podsjetnik jednostavnih savjeta na jednom mjestu koji su logični i ostvarivi. Ne govorimo o dijeti, nego o zdravim navikama koje odmah možeš unijeti u vlastitu svakodnevicu.

 

  1. Doručak

    Izvor: Instagram.com/aniimaduna

Podsjetnik na obrok koji slušamo od malih nogu pa sve do danas. Ali, jutro je stvarno najbolji dio dana za najesti se i zadovoljiti sve svoje želje. Za hranjivi prvi obrok koji drži osobu situ kroz cijelo jutro odgovor su – cjelovite žitarice. Može biti raženi kruh ili zobene pahuljice uz voće, medom, mlijekom ili jogurtom i druge razne kombinacije.

 

 

  1. Puno tekućine, ali ne slatke

Treba piti puno vode, a za to si prvo trebamo prilagoditi okolinu tj. naučiti se da u većini vremena imamo bocu ili čašu vode blizu sebe. Prilagođavajući si uvjete olakšat ćemo si i potaknut se na češće ispijanje vode. Tekućina je ključna, ali ne ona slatka. Koliko nam je potrebna voda, toliko sokovi i gazirani napitci nisu. Nezdravi su i treba ih što manje piti.

 

 

  1. Reci ne pekarskim proizvodima

U ubrzanom životu koji svi živimo, svima nama je pekara dobar prijatelj koji nas uvijek čeka s toplim pecivima, pizzama i slasticama. Koliko god su nam pekarski proizvodi omiljeni i usput, nažalost pekara i nije baš toliko dobar prijatelj koliko ju mi smatramo. Treba ju izbjegavati i međuobroke birati negdje drugdje jer su pekarski proizvodi često dosta masni, bogati soli i jednostavnim ugljikohidratima što znači da nisu nutritivno bogati koliko energetski pa zbog toga osoba nije dugo sita. Voće je uvijek dobar izbor, ali ako je glad veća, integralni krekeri i jogurt te slični ugljikohidratni, mliječni proizvodi ili orašasti plodovi su zdraviji izbor.

 

Izvor: Instagram.com/aniimaduna

 

  1. Noć nije vrijeme za jelo

Nije sve u izboru hrane, nego i u vremenu. Neki odlaze na spavanje u 23 h, dok se drugima tada budi apetit dana i želja za prijenosom sve hrane iz frižidera u sebe. Nažalost, kolik god to bilo fino, nije dobar ritam. Kasno navečer bi se trebalo izbjegavati bilo kakvo jedenje, ali ako je osoba gladna treba birati proteine i lakše namirnice te izbjegavati ugljikohidrate, šećere i masti. Omlet je dobar izbor ako se poslužuje uz rajčicu ili sličan prilog. Dva sata prije spavanja se ne bi ništa trebalo jesti jer se navečer uspori rad probavnog sustava.

 

  1. Nema zabrane!

    Izvor: Instagram.com/aniimaduna

Nakon nekoliko savjeta, najbolje ih je sve negirati. Glavna ideja ove promjene je da ništa nije zabranjeno. Sve možeš jesti i piti. Dijete su neodržive jer uvijek postoji nešto što je veliko ne, ali poanta ove promjene je da si ništa ne braniš. Ako ti dođe želja za pizzom ili hamburgerom u 2 ujutro ili želiš popiti čašu cole i pojesti pola čokolade – slobodno! Nije pogreška ako učiniš nešto suprotno od dogovora sa samim sobom. Najvažnije da nakon tog obroka ili dana nastaviš kako si i do sada. Ne dopuštaš si da je svaki dan takav jer to onda nema smisla, nego kada dođe velika želja za nečim si priuštiš, ali nakon toga nastaviš piti samo vodu i nećeš otići u pekaru u ponoć jer si taj dan već zeznuo sa čokoladom. Glavne ideje su: ravnoteža, raznolikost i umjerenost.

 

 

 

Važno je naglasiti da su ovo dosta općeniti savjeti, ali bez obzira na to, sve se treba prilagođavati vlastitim potrebama i tijelu. Ne djeluju i ne pašu svakome iste promjene. I naravno, uz dobru prehranu važna je fizička aktivnost koja ima veliki doprinos u mršavljenju, ali još važnije zdravom životu.

 

Sara Vrban

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.