Samotamnjenje: Zdravija alternativa solariju

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zimski mjeseci su sve bliže, a sunce i ljetna, tamnija put sve više blijedi. Mnoge žene i muškarci se odlučuju na solarij kako bi zadržali preplanuli izgled. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila solarij kancerogenim te je višestruko dokazano da je izlaganje solariju štetno za zdravlje. Osim što može izazvati melanom, odnosno rak kože, izlaganje UV zračenju u solariju izaziva prebrzo starenje kože i smanjuje imunitet.

Srećom, postoji zdravija alternativa solariju. Na tržištu su dostupni mnogi proizvodi za samotamnjenje – od krema, pjena i sprejeva do maramica. Mnogi od njih sadrže spoj DHA (dihidroksiaceton) koji u doticaju s mrtvim stanicama kože daje smeđu boju nalik preplanuloj koži. Kada se proizvod za samotamnjenje nanese, treba mu od osam do 24 sata kako bi se razvio do kraja, zbog toga ga je najbolje nanesti navečer prije odlaska u krevet. Efekt tamnije kože najčešće traje od tri do sedam dana.

Prije samotamnjenja preporučuje se piling kože, a nakon što se boja razvije, najbolje je mazati se hidratantnom kremom za tijelo kako bi efekt što duže trajao i ravnomjerno se skidao. Postoje i privremena rješenja bez DHA čiji efekt traje do idućeg tuširanja, međutim takva rješenja nisu otporna na znoj te mogu zaprljati odjeću.

Iako je samotamnjenje manje štetno od solarija, jedenje ili udisanje DHA može biti opasno po zdravlje. Također, dokazano je kako je koža 24 sata nakon stavljanja proizvoda za samotamnjenje posebno osjetljiva na sunčeve zrake. Zbog toga je najzdravija opcija ipak prirodna boja kože. Ona se može blago potamniti uzimanjem karotenoida koji se mogu naći u narančastom, žutom i tamnozelenom voću i povrću, kao što su npr. mrkva, buča, kukuruz ili paprika. Kao dodatak prehrani, karotenoidi se mogu nabaviti u ljekarnama u obliku kapsula.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.