Savjeti na skijanju

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kad dođu hladniji dani, i prođu božićni blagdani za mnoge ljubitelje sporta slijedi prava poslastica, a to je odlazak na skijanje. Obitelji i mladi odlučuju se na odlazak u inozemstvo na popularna europska skijališta. Da bi sve prošlo u najboljem redu, da na skijanje idete s užitkom, potrebno je da se pridržavate ovih pravila sve kako bi vam skijanje ostalo u lijepom sjećanju.
Za početak, organizaciju dobrog skijaškog odmora treba započeti na vrijeme, i to odabirom skijališta te je potrebno istražiti što ono nudi. Najbliža su skijališta u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, a u inozemstvu su popularna skijališta u Švicarskoj, Francuskoj, Italiji te Austriji. Kad dođete na skijalište morate znati da su staze podjeljene po strmini i dužini i to bojama (bijele staze su za potpune početnike, plave staze imaju minimalne strmine, crvene staze su nešto blaže, crne staze namijenjene su vrhunskim skijašima).

Nakon što smo odabrali skijalište, slijedi odabir opreme (skije, pancerice, štapovi, skijaške naočale, skijaško odijelo, te krema za sunčenje pogotovo ako su sunčani dani). Bilo bi dobro, ako ste početnik da prije odlaska na skijanje, u školi skijanja kroz nekoliko sati naučiti osnovne tehnike.

Izvor: Ski instruktori

Izvor: Ski instruktori

Kako biste smanjili mogućnost ozljede, prije skijanja se istegnite i zagrijte mišiće. Za skijanje je bitna ravnoteža i položaj tijela. Dobra vježba za to je skakanje na skijama kako biste uočili položaj u kojem ste najsigurniji. Kad ćete se odlučiti spustiti nizbrdo morat ćete naučiti kontrolirati brzinu kretanja (to učinite tako što ćete skije staviti u položaj trokuta). Svaki skijaš se mora ponašati tako da ne ugrožava ili ne djeluje na štetu drugog skijaša. Svoju brzinu treba prilagoditi svojem znanju skijanja, te vremenskim uvjetima kao i vrsti terena. Svaki skijaš koji se spušta stazom ili nakon stanke želi ponovo ući na stazu mora provjeriti svaki smjer. Skijaši trebaju izbjegavati zaustavljanje bez prave potrebe na uskim ili nepreglednim mjestima jer time dovode u opasnost i sebe i druge.

Ukoliko je došlo do pada, treba što prije napustiti takvo mjesto. Skijaš koji se uspinje ili silazi pješice mora se držati ruba staze. Skijaši trebaju pozorno pratiti upozorenja i znakove na stazama. U slučaju nezgode svaki skijaš je dužan pružiti pomoć i pozvati službu spašavanja. Za kraj, što se tiče prehrane, bitno je da ne preskačete obroke, pogotovo doručak. Preporučljivo je imati i neki energetski štapić ili čokoladicu.
Ukoliko se pridržavate ovih pravila, skijanje će vam ostati u lijepom sjećanju.

 

LUCIJA JANKOVIĆ

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.