”Searching for Sugarman”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dokumentarac ”Seraching for Sugarman” osvojio je Oscara 2013. kao najbolji dokumentarni film. Malik Bendjelloul i Simon Chinn uspjeli su ovu gotovo nevjerojatnu priču pretočiti u fantastičan film. Sve počinje u Americi prošloga stoljeća kada ”tamo neki” Sixto Rodriguez stvara glazbu. Dok ga u SAD-u gotovo nitko i ne poznaje, na jugu Afrike se događa nešto neobično.

foto: www.dvdizzy.com

foto: www.dvdizzy.com

TKO JE RODRIGUEZ?

Sixto Rodriguez američki je glazbenik meksičkog podrijetla. Godine 1970. Rodriguez objavljuje svoj prvi album ”Cold Fact”, no album ne dobiva posebnu pozornost u Americi. Međutim, nitko u Americi nije imao pojma da su njegove pjesme obilježile razdoblje borbe protiv Apartheida u Južnoj Africi. U današnje vrijeme brzog prenošenja informacija nezamislivo je da se takvo što može dogoditi. No tada je jedini način bio da se zaista krene u potragu i otkrije tko je taj Rodriguez koji na slici omota albuma sjedi u turskome sijedu?!

VELIKA POTRAGA

Konkretni koraci u potjeri poduzimaju se kada Stephen “Sugar” Segerman osniva web stranicu ‘The Great Rodriguez Hunt’ 1997. ne bi li dobio kakve informacije o Rodriguezu. Iste godine, Brian Currin osniva tribute stranicu ‘Climb Up On My Music’ o životu i radu Rodrigueza. U dokumentarcu je odlično prikazana upravo ta potraga. Dok gledate, imate osjećaj da pratite neki igrani film u kojem ne znate je li glavni glumac živ. Na veliku sreću, oni koji su ga tražili uspjeli su 1998. doći do njega.

foto: www.playfm.cl

foto: www.playfm.cl

RODRIGUEZ NAKON POTRAGE

Rodriguez je stekao ogromnu slavu nakon što se diljem svijeta konačno saznalo više o njemu. No to nije pretjerano utjecalo na njega. I dalje je ostao onaj isti umjetnik koji stvara bez obzira čuje li ga tko ili ne. Sixto Rodriguez danas ima 74 godine. Ovaj dokumentarac tek je uvod u upoznavanje Rodrigueza. Najbolje će te ga upoznati slušajući njegove pjesme – uživajući i u zvuku i u riječima.

Marija Čiček

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.