Sedamnaesta po redu Platforma.hr

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Počela je sedamnaesta po redu Platforma HR. Riječ je o projektu čiji je cilj promicanje i distribucija suvremenog plesa, te lokalne i međunarodne suradnje.

Već sedamnaestu godinu za redom Platforma omogućava prezentaciju umjetnika, kao i diskusije vezane uz problematiku suvremenog plesa. Ove godine Platforma postaje spoj četiriju manjih plesnih festivala. Kao i do sad, unutar nje održat će se festival TASK, a uz njega Kliker festival, Hrvatski kazališni showcase i Streetforma.

platforma_logo-293x300Kliker je prva plesna platforma namijenjena mlađoj publici. Na festivalu je naglasak na radu s djecom i za djecu, a u sklopu njega odvijaju se radionice za male kritičare i radionica za plesne pedagoge.

Kao i dosadašnjih godina, središnju ulogu Platforme ima projekt TASK. Uz sklopu njega, mladi umjetnici mogu istraživati različite plesne forme, a svoja istraživanja kasnije dijele s drugim plesačima, kao i s publikom, od koje dobivaju povratne informacije u svrhu unapređenja.

Još jedna novost Platforme je Hrvatski kazališni showcase. Riječ je o smotri najboljih kazališnih i plesnih predstava nastalih unutar jedne godine. Suvremeni ples često se interpretira i kao neverbalno kazalište, pa je tako ovogodišnji showcase dio Platforme. Obzirom da je kazalište popularnije od suvremenog plesa, spajanjem ovih dvaju projekata promiče se hrvatska plesna scena.

Zadnjih dana Platforme publika će vidjeti kako suvremeni ples funkcionira u spoju sa street danceom  kroz festival Streetforma. Cilj festivala je spojiti kazalište s urbanim plesnim stilovima. Kroz festival se također otvaraju vrata mladim autorima. U sklopu projekta „Male forme“ autori su eksperimentirali sa spajanjem suvremenog plesa i urbanih plesnim tehnika. Takve su kombinacije u svijetu već prepoznate, a hrvatska će publika moći vidjeti jednu od najpoznatijih takvih skupina – Hungry Sharks.

Osim ovih festivala, na Platformi će se naći dvije izložbe, premijera filma „Nomadovizija“, gostovanje belgijskog kazališnog sociologa i pisca Rudija Laermansa, a bit će razgovora i o problemima plesne scene.

Platforma HR ove se godine odvija u klubu Močvara, Pogonu Jedinstvo i Plesnom centru TALA, a traje do 29. travnja.

Tina Ozmec-Ban

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.