Selfie kao lifestyle

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.bornofamillionthoughts.com

www.bornofamillionthoughts.com

Promatrajući fotografije djevojaka, i korisnika društvenih mreža općenito, dolazim do jednostavnog zaključka. Gotovo da ne postoji profil na Facebooku i Instagramu koji ne sadrži prikaz krupnog plana gornjeg dijela tijela, točnije rečeno glave osobe koja se nalazi na fotografiji. Riječ je o takozvanom ”selfiju” koji polako, ali sigurno postaje dio svačijeg životnog stila.

Napućene usne, uređena kosa, točno namješten pogled u kameru i prethodno osmišljen izraz lica. U većini je slučajeva to pravi opis popularnog selfija. Prema mnogim pričama, za ”osnivačicom” ovog sad već prihvaćenog i integriranog fotografskog stila smatra se poznata starleta Kim Kardashian, koja je svojim uradcima uvela novi fotografski ”must have”. Kako je i zašto selfie postigao toliku slavu među ljudima diljem svijeta te postoji li uopće smisao fotografije kao što je selfie? Subjektivno gledajući, selfie je glupost. Objektivno gledajući, svi smo mi obožavatelji te gluposti.

Bez obzira na različita mišljenja o ovom upečatljivom i već ustaljenom načinu fotografiranja, činjenica je da je selfie jedan od glavnih prikaza ljepote, bila ona prirodna ili umjetna. Lica prekrivena šminkom i točno određene ekspresije čine fotografiju punu nečijih neprirodnih glava; kažem neprirodnih jer je očito da osoba na selfiju ne izgleda jednako kao i neposredno prije odlaska na spavanje. Samim time što je selfie postao poznat tako što su mlade djevojke slijedile čin starlete Kim Kardashian, upućuje na to da je ona mnogima tada bila ili ideal ljepote ili ideal životnog stila. Ne uzimajući u obzir ni Kim, ni šminku, ni želju za napućenim ustima, postavljam pitanje: Što se želi postići javnim prikazivanjem glava, a da je u pozadini obični bijeli zid? Kao primjer uzimam obični bijeli zid zbog mojeg sljedećeg pitanja.

reflex.ba

reflex.ba

Zašto se ljudima više sviđa selfie (s pozadinom bijelog zida) od fotografije cijele osobe ispred na primjer Eiffelovog tornja? Na to pitanje ne mogu točno odgovoriti, no gledano iz moje perspektive, živimo u vremenu kada je ljepše vidjeti bogato našminkanu djevojku s pozirajućom facom nego nasmijanu i veselu djevojku na poznatom turističkom mjestu.

Ljudi vole fotografirati sebe i podijeliti te fotografije s javnošću, čak i onda kada fotografija prikazuje jedino nečiju glavu. Društvene mreže često iskrivljuju stvarnost, a mi volimo iskrivljenu stvarnost. U mnogim slučajevima, selfie narušava realnost što znači da je selfie gluma; gluma koja nam se jako sviđa.

Vlatka Vidić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.