SEZONA SOLARIJA – OTVORENA!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kako nam se ljeto bliži, tako je težnja za boljim tenom sve izraženija. U nedostatku sunca i želje za što skorijim brončanim tenom, mnogi se odlučuju na odlazak u solarij. No, treba imati na umu nekoliko pravila kojih se treba držati ako se odlučite posjetiti solarij.

Pixabay

Unatoč činjenici da se blijed ten pokušava već godinama vratiti u modu, milijuni žena, ali i muškaraca preferiraju brončano. Jer brončan ten nas, kako reklama kaže, čini “mršavijima, sretnijima i zadovoljnijima svojim izgledom”. Kako bi se postigao taman ten, mnogi ljudi se izlažu sunčevim zrakama kad god je to i koliko je to moguće, a nerijetko se poseže i za umjetnim izvorom UV zraka – solarijem. Odlazak u solarij nas može učiniti znatno ljepšima, zadovoljnijima i sigurnijima u sebe, ali ne znači da je i za svakoga zdrav.
Bitke oko toga da li je solarij manje ili više štetan od sunca, stalno se vode. Čini se kako kome u koje vrijeme paše. Po jednim “stručnjacima” solarij je zdraviji jer je UV kontroliran, a po drugim “stručnjacima” sunce je zdravije od solarija. Općenito sa zdravstvenog stajališta solariji nemaju svojih dobrih strana. Loša strana je to što je zračenje u solarijima opasnije nego zračenje sunca u podne, pa iako proizvođači tvrde kako moderni solariji sadrže zaštitu, dokazano je da su odgovorni za prerano starenje i povećan rizik razvoja raka kože. S druge strane: Solarij aktivira zaštitne funkcije kože pa se na neki način preporučuje u proljeće kao priprema za sunce. U proljeće je vrlo bitno potaknuti kožu da stvara svoj zaštitni mehanizam protiv intenzivnog sunčevog zračenja. Prirodna obrana kože od štetnih sunčevih zračenja je stvaranje pigmenta melanina, koji je istodobno zaslužan za tamnjenje kože. Stoga, smatra se da odlaskom na solarij potičemo lučenje tog pigmenta i stvaramo obranu kože.

Pixabay

Ipak, znanstvenici već godinama upozoravaju na štetnost solarija, a ured njemačke kancelarke Angele Merkel već je usvojio nacrt zakona prema kojem će sunčanje u solariju biti zabranjeno za mlađe od 18 godina. Kazna za one koji se neće pridržavati toga zakona iznosit će i do 50 000 eura.
Međutim, broj solarija u svijetu neprestano raste, a tom se trendu pridružila i Hrvatska, pa su naši solariji, unatoč recesiji gotovo svakodnevno popunjeni.
Za kraj vam donosimo 8 zlatnih pravila korištenja solarija!

 Prije sunčanja skinite svu šminku
 Prije odlaska u solarij napravite piling kako bi odstranili sve mrtve stanice s tijela
 Uz pomoć stručne osobe koja je tamo zaposlena pokušajte odrediti kolika minutaža vam se preporučuje pod UV zrakama
 Prije same upotrebe, obrišite solarij
 Koristite naočale namijenjene sunčanju
 Osjetite li slabost tijekom sunčanja, istog trena ga prekinite
 Nakon sunčanja koristite hidratantne kreme i toga dana ne izlažite se previše sunčevim zrakama
 Sunčajte se opet tek nakon 48 sati

 

Anna Klarić

 

Poveznice:

http://budiin.24sata.hr/beauty/je-li-solarij-jos-uvijek-in-4928?gclid=CjwKEAjw9MrIBRCr2LPek5-h8U0SJAD3jfhtt6heSOq0s_2dU9x7Dzf4fFedlSXnkoku4Es774-O3BoCDULw_wcB#

http://www.index.hr/black/clanak/sezona-solarija-podsjecamo-na-pravila-koristenja/672997.aspx

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/dijete_i_zdravlje/kako-se-i-koliko-suncati-u-solariju.html

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.