SIGURNO ZAPOSLENJE DONIJETI ĆE DEMOGRAFSKI RAST

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Za uspješnu provedbu pronatalitetne politike potrebno je eliminirati nesigurnu zaposlenost jer se ljudi ne odlučuju za stvaranje obitelji dok nemaju egzistencijalnu sigurnost, rečeno je u četvrtak na okruglom stolu o mjerama pronatalitetne politike u Zagrebu.

Demograf Anđelko Akrap ocijenio je da je najbolja mjera za popravljanje demografske slike sigurno radno mjesto, te podsjetio na podatke o velikom udjelu onih koji su zaposleni na određeno vrijeme što stvara egzistencijalnu nesigurnost koja uvelike utječe na osnivanje obitelji.

Akrap je istaknuo da država mora koordinirati demografske promjene ne iste mjere ne odgovaraju svima, pa tako primjerice ona mjera koja se odnosi na osobe s minimalnim primanjima nije jednako prihvatljiva onima s vrlo visokim primanjima.

Slavica Blažeka Kokorić, profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu, upozorila je na promjene u kulturi rada i karakteristikama radnog okruženja koje su u današnjem suvremenom društvu sve više uvlače u privatni život. To nam potvrđuje činjenica da istraživanja pokazuju da se trećina radnika zbog posla osjeća kronično umorno, a 90 posto ih je pod stalnim profesionalnim stresom.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da Zagreb već godinu dana bilježi prirodni prirast, dok Hrvatska ide u drugom smjeru. Također je zaključio da se demografska slika mora mijenjati od sedam do devet godina da učinci budu vidljivi.

Danas imamo 1600 učenika više nego 2009. godine, a to nije slučajnost

, kazao je Bandić te podsjetio na posljednju mjeru koja je provedena u Zagrebu – roditelj odgajatelj.

Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku najavio je razmatranje sustava novčanih obiteljskih poticaja, kojima se predviđa transformacija dječjeg doplatka, podizanje roditeljskih potpora, mjere usklađivanja profesionalnog i obiteljskog života te stambeno zbrinjavanje i slično.

Velika potražnja za subvencioniranim stambenim kreditima, zbog čega naše Ministarstvo dnevno zove 15-ak ljudi, signalizira na čemu treba raditi

, rekao je Strmota.

U najavi je pokretanje postupka savjetovanja za promjenu triju zakona koji reguliraju mirovinska prava i to od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Riječ je o zakonu koji regulira beneficirani radni staž, zatim temeljni mirovinski zakon koji propisuje radni vijek te zakon o privatnim mirovinskim fondovima.

Arijana Petek

Izvor: hina.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.