Situacija na Sveučilištu u Zagrebu dolazi do usijanja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nakon višemjesečnog negativnog ozračja na Sveučilištu u Zagrebu, situacija dolazi po mišljenju mnogih, do usijanja. Naime uprava Sveučilišta donosi kontinuirano odluke prilikom čega interes uprave ostaje sporan.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Tako nakon spornih odluka vezanih uz Filozofski fakultet te prijašnjih odluka uprave Sveučilišta u vezi Hrvatskih studija dolazi i do nove polemike. Naime, vodstvo Sveučilišta se ovoga puta proziva zbog traženja zabrane štrajkanja zaposlenicima na Hrvatskim studijima. Pa iako je ovakav potez naizgled oprečan demokratskom uređenju jednog sveučilišta i njegovih sastavnica, Županijski sud u Zagrebu zaključuje kako je u štrajku na Hrvatskim studijima sudjelovao tek manji broj zaposlenika. Presuda je dakle naizgled donesena u korist zaposlenika i sindikata jer Županijski sud u Zagrebu smatra kako štrajkaši zaposlenici ne predstavljaju interese sindikata, a samim time i svoje interese, već štrajk smatraju izrazom protivljenja ustroju Sveučilišta u Zagrebu.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ističe kako bi se uloga Sveučilišta trebala očitovati u zaštiti samouprave na pojedinoj sastavnici. Tako je Ribić, uz kompletan Sindikat stao uz zaposlene na Hrvatskim studijima. Važno je napomenuti kako sindikat broji 8 700 članova zaposlenih na Sveučilištu koje od suda traži zabranu štrajka.

No osim, najblaže rečeno, nelogičnosti u donošenju odluka uprava Sveučilišta smatra se odgovornom i za niz ostalih propusta što se tiče same organizacije. Tako pozamašan problem na Sveučilištu predstavlja i neintegriranost ustanove što svakako utječe i na kvalitetu visokog obrazovanja. Pa tako ostaje sporno što Sveučilište preko svih svojih sastavnica treba omogućavati studentima a kakvu im poruku uistinu šalje putem svojih odluka.

Jana Župančić

Izvor: Jutarnji.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.