SKROMNA USKRŠNJA KOŠARICA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Nakon optimističnih prognoza Europske komisije za rast hrvatskog gospodarstva Hrvatsku je gospodarsku i ekonomsku realnost poljuljala afera Agrokor, a o smanjenju platežne moći Hrvata svjedoči i mala potrošnja na tržnicama uoči Uskrsa.

Prodavači na tržnicama tvrde kako se ove godine, ali i zadnjih godina, sve manje i opreznije kupuje. Uskršnja košarica razlikuje se od osobe do osobe, sukladno primanjima. Tako oni jače platežne moći ove godine mogu sebi i obitelji priuštiti kvalitetan komad mesa. Oni s nešto manjim primanjima uglavnom se koncentriraju isključivo na šunku za kuhanje. Tradicionalni bakalar zamijenili su oslić i lignje, što upućuje na zaključak kako si neke namirnice Hrvati više ne odlučuju priuštiti.Povrće se također manje kupuje. No jedna se namirnica jednako konzumira i ove godine. Tako je prodaja jaja izrazito visoka na tržnicama, te trgovci navode kako svi zastaju na štandovima prodavača jaja.

Zabrinuta umirovljenica Ivanka, za Jutarnji izjavljuje kako jaja kupuje na tržnici jer joj je prodavačica objasnila kako ona u trgovačkim centrima dolaze iz uvoza. Tako je Ivanka odlučila kupiti 20 domaćih jaja na tržnici prilikom čega je istaknula kako ih je namijenila za unuke a ne za sebe. Ivanka u svoju uskršnju košaricu namjerava ispuniti s namirnicama u vrijednosti 200 kuna.

Ipak se iz priopćenja Nezavisnih hrvatskih sindikata saznaje kako je blagdanska košarica ove godine nešto bogatija u odnosu na onu prošlogodišnju, što se ne da zaključiti iz izjava trgovaca. Vrijednost košarice tako se povećala, kod kupaca svih platežnih moći, za otprilike 20 kuna.

Tako unatoč dvojakim dojmovima o stanju gospodarstva i platežne moći u Hrvata ne treba ove godine zaboraviti na one najpotrebitije čije su košarice nažalost potpuno prazne bez obzira na ekonomske prognoze.

Jana Župančić

Izvor: Jutarnji.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.