Sljeme ima nove vladare

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Titulu Snježne kraljice osvojila je Slovakinja Veronika Velez Zuzulova, a snježnom krunom okitio se i Talijan Manfred Moelgg.
Zuzulova je u utorak otvorila sljemensku utrku. Vodila je nakon prve vožnje. Zahvaljujući odličnoj drugoj vožnji postala je Snježnom kraljicom po prvi puta. Potpuna dominacija na Zagrebačkoj gori. Tome u prilog govori i činjenica da je oba laufa odvezla pod temperaturom. U ciljnoj areni krunu joj je predala njena prijateljica Janica Kostelić. ”Cijeli život sanjam da osvajam tu sljemensku krunu, a osvojila sam je danas kada sam se najmanje nadala” izjavila je Zuzulova. Slavlje slovačke reprezentacije upotpunila je Petra Vlhova koja je završila druga, a Čehinja Šarka Strachova je završila na trećem mjestu.
Muška utrka također nije razočarala. Uvjeti na stazi su bili raznoliki. Prvih 15-ak skijaša vozilo je prvi lauf dok je staza bila prekrivena maglom i padao je snijeg. A zatim se uvjeti na stazi mijenjaju: sija sunce. Druga vožnja bila je obilježena jakim udarima vjetra. Ovogodišnji pobjednik Moelgg je nakon prve vožnje bio peti. Zahvaljujući vrhunskom drugom laufu, slavio je sa 72 stotinke prednosti ispred drugoplasiranog Nijemca Felixa Neureuthera. Treće mjesto pripalo je prošlogodišnjem osvajaču malog kristalnog globusa u slalomu, Norvežaninu Henriku Kristoffersenu.
Glavni favoriti za osvajanje ovogodišnjih titula bili su Austrijanac Marcel Hirscher i Amerikanka Mikaela Shiffrin, osvajači posljednja dva izdanja ove utrke. Amerikanka Shiffrin nije uspjela završiti prvu slalomsku vožnju u utorak. “Nagazila sam vrata, to je bio problem. Voljela bih da mogu okriviti nešto ili nekog drugog, ali sama sam kriva”, izjavila je Shiffrin. Hirscher je odvezao slabu drugu vožnju i završio utrku kao šesti.
Naši predstavnici u ženskoj i muškoj kategoriji nisu uspjeli ući u drugu vožnju. Ivica Kostelić je izjavio da je ovo možda bila njegova posljednja, natjecateljska utrka na Sljemenu.
5.1.1967. godine održana je prva FIS-ova utrka. Gradu Zagrebu je pripala čast posebnog obilježavanja te obljetnice. Prvi puta je pripremljena staza u centru grada kojom su skijaši dolazili na ždrijeb startnih brojeva. Tim povodom organizirana je tradicionalna Utrka legendi, ovoga puta u samom centru grada. Zvijezde utrke bile su osvajačice i osvajači Svjetskog kupa. Ovom događaju prisustvovali su i osvajači prvih nekoliko Svjetskih kupova Jean-Claude Killy i Karl Schranz. Ukupna pobjednica 6 svjetskih kupova, Austrijanka Annemarie Moser-Pröll također je iskusila stazu postavljenu niz Bakačevu. Stazom su se spustili, među ostalim, i Marc Girardelli, Alberto Tomba, Tina Maze, Michaele Dorfmeister. Najbolji skijaš današnjice, Marcel Hirscher je također nastupio. Ivica Kostelić je otvorio utrku, a Janica se posljednja spustila niz stazu.
Staza je otvorena za javnost do 15. siječnja.
Marijana Krištof

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.