Smjernice za veću zaštitu novinara

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Vijeće Europe usvojilo je upute za sigurnost i zaštitu novinara u 47 zemalja članica. Mjere su donesene u srijedu 13. travnja, a odnose se na sprječavanje kršenja slobode medija, njihovo procesuiranje te preventivno djelovanje u svrhu zaštite novinarstva i novinara.

Preporuka za zemlje članice

Vijeće ministara predlaže preispitivanje državnog zakonodavstva i praksi koje se odnose na medijske slobode i usklađivanje s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Mjere koje se preporučuju su:

  • zaštita novinara i novinarstva
  • procesuiranje zločina učinjenih protiv novinara
  • sprječavanje kršenja slobode medija- uključujući i fizičko nasilje nad novinarima
  • promicanje informiranja, edukacije i podizanje svijesti te ispunjenje obaveza koje uključuju zakonske, administrativne i praktične mjere

AHRC-STM-219-2013-01 Media-stop-killing-journalists Konkretne obaveze

„Novinari i slobodni mediji imaju presudnu ulogu u funkcioniranju svake demokracije.“-istaknuo je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland– „Mora im se omogućiti kritičko razmatranje onih na vlasti i otkrivanje korupcije. Naša je dužnost štititi slobodu izražavanja i sigurnost novinara.“

Kao konkretne mjere, Vijeće ministara navodi uvođenje preventivnih mjera koje bi osigurale novinarski rad bez straha od tužbi ili osvete. U slučaju opasnosti i prijetnji novinarima, država bi  trebala osigurati policijsku zaštitu ili dobrovoljnu evakuaciju na sigurno mjesto.

U procesuiranju napada na novinare trebali bi se kreirati pravni timovi specijalizirani za povredu ljudskih prava koji bi istragu provodili temeljito, transparentno i pravovremeno. Države članice bi obiteljima stradalih novinara trebale ponuditi pravnu, medicinsku, financijsku i psihološku pomoć te po potrebi osigurati sigurno sklonište.

Sigurnost je najvažnija

112 novinara ubijeno je prošle godine u ratnim sukobima, bombaškim napadima i planiranim napadima u 30 zemalja svijeta, prema izvješću Međunarodne fewe-are-armed-with-a-mighty-pen2deracije novinara(IFJ). Najviše je ubijenih Amerikanaca, njih 27.

Kao najopasnija država za novinare navodi se Irak u kojoj je od 1990. do 2015. ubijeno ukupno 309 novinara. IFJ je krajem prošle godine, vođena sve većim napadima na novinare, pozvala na provođenje međunarodnih zakona za zaštitu novinara.

Preporuka Vijeća Europe je da zemlje članice, za javne dužnosnike koji sprječavaju i  stoje na putu rješavanja slučajeva napada i ubojstva novinara, propišu zakonsku kaznu i formiraju tijelo koje bi vršilo istrage takvih slučajeva.

Iva Badanjak

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.