Spavanac u knjižari stvarno postoji, a ja sam na jednome i bila

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Brojni knjiški moljci teško se odvajaju od knjiga kada ih uhvati želja za čitanjem, a poneki od nas od malena sanjaju o tome da ostanu sami u knjižari, ili još bolje, da tamo ostanu preko noći! Koliko bismo li knjiga tada mogli otvoriti, prolistati, ponjuškati?

Prije nekoliko godina jedan je čovjek slučajno ostao zaključan u londonskoj knjižari – zaposlenici su otišli, ne primijetivši da muškarac razgledava police na katu knjižare. On se odmah obratio za pomoć prijateljima na društvenim mrežama, te dobivati stotine odgovora na tweet koji su mu govorili da vrijeme skrati čitanjem knjiga.

Upravo je na temelju ove priče nastala ideja za “Čarobni spavanac”, odnosno prilika za prespavati u megastoreu tijekom Noći knjige. Za tu je priliku osigurano mjesta za deset “spavača”, koji su uz troje zaposlenika Hoću knjigu noć proveli u knjižari. Na natječaj se moglo prijaviti preko internetskog upitnika, uz fotografiju, video ili tekst kojima su natjecatelji pokazivali koliko vole knjige. Svoje sam mjesto na spavancu pokušala osvojiti kroz tekstualnu prijavu, te sam ubrzo dobila e-mail koji mi je donio sretnu vijest – bila sam jedna od deset izabranih!

Spavači su se okupili u 22 sata u velikoj knjižari Hoću knjigu u Bogovićevoj, usred programa organiziranog povodom Noći knjige. Večer je započela književnim klubom, gdje je svaki od sudionika govorio o najdražim knjigama, kao i onima koje su na njih najviše utjecale. Uz mali prekid zbog novinarskog izvještavanja uživo sa spavanca, sudionici su večer nastavili lovom na knjige i nagradne bonove, te proučavanjem brojnih poklona sponzora.

Nakon lova na knjige sudionici su do jutra imali slobodno vrijeme za spavanje, čitanje i druženje, te su se podjednako dijelili za te aktivnosti. Jedan dio sudionika odmah se uvukao u vreće za spavanje, drugi je dio uzeo neku od brojnih knjiga u knjižari i iskoristio vrijeme i kavu za čitanje, a treći se dio sudionika do kasnih noćnih i ranih jutarnjih sati uz pića družio.

Kao kraj programa bio je predviđen jutarnji fitness, koji su nakon kasnonoćnog druženja svi drage volje preskočili i otišli na zajednički doručak.

Iako zvuči kao isfucani tekst reklame, spavanac je zaista bio magičan i jedna od onih “samo jednom u životu” prilika za nezaboravno iskustvo. Rijetko tko ima prilike zaviriti iza scene velikih trgovina, a kamoli provesti noć tamo, hodajući mračnim hodnicima i jezivo praznim prostorijama, gledajući knjige i i društvene igre, razgovarajući o knjigama s drugim istomišljenicima. Da, bilo je to zaista magično iskustvo.

 

Vanessa Curman

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.