Spin doktori – medijski čarobnjaci

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Za one kojima je spin doktor i dalje nepoznat pojam, zapravo se radi o vrsti PR-ovaca kojima je stručno područje savjetovanje za imidž. Pritom se ti savjetnici služe raznim metodama kako bi uspješno odradili svoj zadatak pa se često kaže i kako se bave prljavim poslovima.

Stoga  spin doktore mnogi ipak smatraju običnim prodavačima magle.

 

Izvor: Pixabay.com

 

Kao što i sama riječ kaže, u prijevodu spin znači preokret. Tako se spin doktori svojim metodama koriste kako bi izokrenuli situaciju u korist onoga za koga rade. Vjerodostojan primjer u kojemu se najbolje očituje zadatak ‘spinera’ je kada se određena tvrtka ili političar predstavljaju na pozitivan način, a zapravo nije tako. Naime, ovi visoko plasirani ljudi zapravo su učeni prezentirati laž na takav način da ona u publici bude prihvaćena s afirmacijom i na pozitivan način.

Razlika između PR-ovca i spin doktora

Postoji jedna glavna razlika između posla PR-ovca i spin doktora, a očituje se u tehnikama korištenja. Naime, klasični odnosi s javnošću zaista jesu temeljeni na činjenicama koje su istinite te uz istinitost dolaze i činjenice koje to dodatno potkrepljuju, dok se u spinu, slobodno se može kazati, koristi tehnika manipulacije i trika. Jasno, spin doktorima nije u interesu pretjerano pojavljivanje u medijima jer bi tada njihov rad i ono što iznose bilo pod posebnim povećalom.

Izvor: Pixabay.com

Glavne karakteristike spin doktora

Nastoji se prezentirati samo pozitivna osobina, dok se one negativne prešućuju. Tisku i medijima daju se osmišljene „off the record“ izjave. U javnosti se prikrivaju loše vijesti iznošenjem neke popularne i dugo očekivane pozitivne vijesti, ali uz istovremeno nabrajanje loših vijesti, nadajući se da će se mediji fokusirati na popularnu vijest.

 

Matea Elena Jelušić

Izvori:

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.