ŠPINAT – zdrava zelena namirnica

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Čudesna zelenolika namirnica koja se na tanjurima Europljana pronašla oko 11. stoljeća, a originalno potječe iz stare Perzije je špinat. Svima nam je dobro poznat iz crtanog filma Popaj, koji ga je konzumirao u velikim količinama kako bi ostao jak i zdrav.

Izvor: https://www.google.hr/search?q=spinach+pasta&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj98bDWhpfTAhWCDpoKHYbdA_YQ_AUICCgB&biw=1920&bih=1024#tbm=isch&q=spinach+popeye&imgrc=ml4J8s5V1jeKzM

Izvor: https://www.google.hr/search?q=spinach+pasta&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj98bDWhpfTAhWCDpoKHYbdA_YQ_AUICCgB&biw=1920&bih=1024#tbm=isch&q=spinach+popeye&imgrc=ml4J8s5V1jeKzM

Špinat je odlična namirnica ne samo za izgradnju jakih misića, već i kostiju. Budući da obiluje vitaminom K, pripremom samo jedne šalice ćete zadovoljiti gotovo dvostruku preporučenu dnevnu dozu. Taj mikronutrijent je važan jer aktivira proteine u kostima koji omogućavaju bolju apsorpciju kalcija u kosti. Osim vitaminom K, bogat je i vitaminima A i C koji djeluju prvenstveno kao antioksidansi, što znači da neutraliziraju degradacijske procese uslijed djelovanja slobodnih radikala. Ta dva vitamina su zaslužni za najkvalitetnija svojstva špinata. Njihovo antioksidativno djelovanje također prevenira mutaciju DNA i mutacije stanica crijeva. Dokazano je kako ljudi koji konzumiraju ove vitamine u dovoljnim količinama imaju znatno manji rizik obolijevanja od raka crijeva, dojke i kože. Zbog karotenoidnog pigmenta uspješno se bori i protiv raka prostate.
Osim vitamina, špinat sadržava folnu kiselinu koja pomaže u prevenciji nastanka homocisteina. Taj kemijski spoj može biti opasan ukoliko se nađe u povećanim količinama, jer tada može prouzročiti srčani udar.
Proljeće je u punom naletu, a s njime i alergijske reakcije koje ova namirnica zahvaljujući spomenutim vitaminom C i beta karotenom uspijeva primiriti.
Iako se kaže u zdravom tijelu, zdrav duh, gdje je špinat izvrstan “građevinski materijal” mišića i kostiju, špinat djeluje zaštitnički na oksidativni stres mozga, kojima on zbog vitamina E povećava sposobnost učenja i motoriku. Za bolje motoričke sposobnosti, treba dobar vid, a protektivna kemikalija lutein će se za to odlično pobrinuti. Iako špinat nije namirnica najbogatija željezom, on ga svakako sadrži te je kao namirnica daleko poželjniji izvor od nekih drugih jer ne sadrži zasićene masti i kolesterol.
Sada, kada ste pročitali kakvim blagodatima raspolaže ova predivna zelena namirnica, slijedi odličan, brz, zdrav i prefin recept za jelo.

 

Izvor: https://www.google.hr/search?q=spinach+pasta&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj98bDWhpfTAhWCDpoKHYbdA_YQ_AUICCgB&biw=1920&bih=1024#imgrc=CS5NeMiptfE4DM

Izvor: https://www.google.hr/search?q=spinach+pasta&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj98bDWhpfTAhWCDpoKHYbdA_YQ_AUICCgB&biw=1920&bih=1024#imgrc=CS5NeMiptfE4DM

Sastojci koji će vam trebati su:
• tjestenina
• češnjak
• ulje
• sol
• papar
• mediteranski začini (ružmarin, bosiljak, mažuran..)
• vrhnje za kuhanje
• špinat
• malo maslaca
• parmezan

Priprema:
1. Tjesteninu stavite da se kuha, a za to vrijeme možete oprati špinat i staviti kuhati u drugi lonac dok ne postane mekan. Budući da se špinat skupi i volumenom jako smanji tijekom kuhanja, s količinama ne možete pretjerati, a niskokalorično svojstvo neće proširiti vaš broj hlača.
2. Češnjak očistite i naribajte na sitne komadiće te ga zatim stavite na tavu s malo ulja da se zagrije. Nakon toga će češnjak prženjem početi puštati svoje okuse. Dodajte vrhnje za kuhanje i začine po želji, te ostavite da se kuha na laganoj vatri.
3. Kada se špinat skuhao, dobro ga ocijedite i smiksajte u blenderu kao pire.
4. Pire od špinata dodajte vrhnju za kuhanje, dodajte 2-3 žličice maslaca i sve zajedno promiješajte.
5. Tjesteninu također ocijedite i pomiješajte u umak od špinata.
6. Servirajte po želji, najbolje sa malo sira.
Dobar tek!

 

IVAN GRGURIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.