Spiritualno putovanje Borisa Demura

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izložba Borisa Demura „Spiral memory“ otvorena je 8. travnja u Galeriji Idealni grad. Ukupno je prikazano dvanaest djela iz Demurove privatne zbirke, a ideja koja se provlači kroz opus je, kako ju navodi kritičarka Iva Korbler, pojmovno imenovanje i osjetilno prenošenje spiritualnog, nematerijalnog, kozmičkog, odnosno univerzalnog i apsolutnog.

Slike su različitih veličina i dok jedna zauzima čitav zid, na suprotnoj strani prostorije, zid krase i do sedam slika. Osim veličine, slikama nije zajednička niti tehnika. Slikane su uljem na platnu, akrilom na svili, akrilom na papiru, akrilom na platnu ili kombiniranom tehnikom na papiru. Jedinstven na svih 12 slika je motiv- spiralni zeleni paun, spiralna plava energija mora,  spiralni žuti vihor, bijela spirala na ljubičastoj pozadini… Upravo su ovi ezoterični simboli spirala učinili mali prostor Galerije neobičnim. Osim motiva, ponavljaju se i boje- plava, ljubičasta, žuta i zelena, ali i slikarski proces. Većina spirala naslikana je rukama i prstima, odnosno otiscima dlanova i prstiju.0 1

Otvorenje izložbe privuklo je tridesetak posjetitelja koji su izgledali zainteresirani i zabavljeni viđenim. Dvije su posjetiteljice posebno uživale tražeći male križeve koje je autor sakrio na slikama. Zadovoljne nađenim križićem u gornjem lijevom kutu jedne slike, ushićeno su odlučile pronaći ih sve. Međutim, nije potrebno tražiti skrivene simbole da bi uočili spirale koje ukazuju na temu prirode, ali i na prolaznost i  potragu za onostranim, izvan ljudskih shvaćanja svijeta.

 

110 011Boris Demur diplomirao je slikarstvo 1975. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Iste godine postaje članom HDLU-a, a od 1994. djeluje kao slobodni umjetnik. Jedan je od osnivača i član Grupe šestorice autora koja je 70-ih svojim projektima, performansama i izložbama-akcijama intervenirala u javnim prostorima. Retrospektivna izložba s Demurovim radovima nastalim od 1970. do 2000. u interpretaciji povjesničara umjetnosti Zdenka Rusa, postavljena je 2004. godine u  Modernoj galeriji u Zagrebu, a izdana je i likovna monografija s potpisom istog autora.

 

Izložba „Spiral memory“ otvorena je do 29. travnja.

 

Iva Badanjak

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.