Sportovi kao iz crtića

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Među silnom masom poznatih i popularnih sportova, postoje oni za koje nikad nikad ne biste pomislili da su nečija svakodnevna aktivnost ili zanimanje. Ako ste mislili da niste sportski tip jer vam ne ide nogomet ili košarka, možda nije problem u vama nego jednostavno niste naišli na pravi sport. Bossaball, curling ili zorbing možda zvuče kao neki trend prije nego kao sport, no riječ je o vrlo neobičnim i smiješnim sportovima.
1. Zorbing
Nastanak ovog sporta dogodio se 1990. godine kada su Dwane van der Sluisa i Andrewa Akersa zamislili plastičnu sferu u koju sjeda “vozač” Zorbonaut i kotrlja niz padinu sigurno povezan remenjem. To je siguran sport koji je u zadnje vrijeme postao popularan u cijelom svijetu te je službeno uvršten među mnogobrojne ekstremne sportove današnjice. NASA razmišlja o tome da princip Zorba iskoristi kao temelj za stvaranje vozila čiji je zadatak istraživanje Marsa.
2. Bossaball
Zamislite da plešete dok igrate odbojku i istovremeno skačete na trampolinu uz zvuke Bossa Nove. Nije nemoguće i već postoji, a riječ je o bossaballu. Ovaj sport dolazi iz Belgije, a proširio se na cijeli svijet i danas se igra na plažama, u školama i po raznim muzičkim festivalima. Igra se do 30 bodova, koriste se ruke, noge i glava i oni koji su ga isprobali tvrde da se radi o koncentriranoj esenciji zabave.

Izvor: http://www.bossaballsports.com/

Izvor: http://www.bossaballsports.com/

3. Curling
Stari Škoti su se znali okupiti, uzeti glatki kamen, otići na smrznuto jezero i naguravati kamen što bliže određenom, unaprijed zacrtanom markeru. Tako je nastao curling – sport koji se igra na stazi dugoj je 45,5 metara, a natjecatelji moraju izbaciti granitnu gvalju što bliže određenom cilju. Nakon što je kamen izbačen ostali članovi tima koriste “metle” kojima osiguravaju što sigurniju putanju metući ispred klizajućeg kamena. Curling još zovu i “šah na ledu” zbog strateškog elementa.

Izvor: http://www.worldcurling.org/ecc2015

Izvor: http://www.worldcurling.org/ecc2015

 
4. Sepak Takraw
Čudno ime ide uz čudan sport. Sepak Takraw je kombinacija nogometa, odbojke, badmintona, a možemo slobodno reći kako je i jedna od predispozicija, svakako i poznavanje borilačkih vještina. Igra se u dva tima od po tri igrača na svakoj strani koji pokušavaju održati loptu u zraku ne koristeći ruke.
5. Capoeira
Ova afričko-brazilska borilačka vještina stoljećima je predstavljana kao ples i zabranjivana iako je konačni cilj, u prvom redu pokazati vještinu, a ne udariti protivnika. Afrički robovi ovaj su sport prenijeli u brazilske kolonije pod vlašću Portugalaca, a bio je zabranjen od 1892. do 1932. zbog svoje brutalnosti. Sudionici formiraju krug u kojem se izmjenjuju plešući, svirajući i boreći se. Dopušteni su udarci rukama, nogama, glavom, a nešto rjeđe se pojavljuju i udarci laktovima, šamari i podmetanja nogu.

Izbori: https://movimentese.catracalivre.com.br/sp/qualidade-de-vida/gratis/aulas-de-capoeira-no-centro-cultural-da-juventude/

Izbori: https://movimentese.catracalivre.com.br/sp/qualidade-de-vida/gratis/aulas-de-capoeira-no-centro-cultural-da-juventude/

 

ANTONIJA SENJAK

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.