Sportski filmski klasici

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Sport, dinamičan i kompetitivan, brz i nepredvidiv, česta je meta filmašima.

A i kako ne bi, od heroja do gubitnika, sportska takmičenja su dramatična i zbog toga se lako uklapaju u filmsku formu. No nije samo ta dramatičnost ono što daje vrijednost filmovima sportske tematike. Oni vrlo često u sebi nose inspirativne poruke, motivirajući su i  pozitivni, te često potaknu gledatelje na to da više vjeruju u vlastite sposobnosti i mogućnosti. S toga ako ste ljubitelj sportskog filmskog žanra ovo su filmovi za vas.

Escape to Victory

Jedan od posljednjih filmova Jhona Hustona koji je radnjom smješten u 2. Svjetski rat te govori o nogometnoj utakmici između savezničkih ratnih zarobljenika i ekipe Njemačke. U ovom filmu koji se smatra jednim od najboljih nogometnih filmova ikada, osim glumaca kao što su Michael Caine i Sylvester Stallone, glume i mnoge nogometne ikone kao što su Pelé, Osvaldo Ardiles i Bobby Moore. Film je zasnovan na radnji mađarskog filma „Dva poluvremena u paklu“ koji je počiva na istinitoj priči o igračima kijevskog Dinama koji su završavali u nacističkim logorima za vrijem njemačke okupacije Ukrajine.

Football factory

Film Nicka Lovea koji ne govori samo o engleskom nogometnom fanatizmu i huliganizmu, on ide dublje, govori o potrebi da negdje pripadamo, da se s nečim identificiramo i u ime toga vodimo bitke. U filmu pratimo dvije suprotstavljene navijačke skupine: Headhunters, koji navijaju za Chelsea i njihove najveće rivale Bushwhackers, navijači Millwalla. Fokus u filmu je na navijačima Chelsea te se dobiva vrlo realan uvid u njihovu opsesiju nogometom, huliganstvom, alkoholom i drogama.

Rocky

Serijal filmova Rocky je jedan od apsolutnih klasika, koliko ste samo puta pumpali adrenalin pjesmom „Eye of the tigre“? Serijal ima 6 dijelova kroz koji pratimo život boksača Rockyja Balboa kojeg glumi Sylvester Stallone čija se životna priča poklapa s onom od Rockya . Upravo u ovom serijalu se vidi to pozitivno u sportskim filmovima jer Rocky od običnog gubitnika postaje prvak i heroj, a poruka koju filmovi odašilju je samo je nebo granica, odnosno ako nešto dovoljno želiš te se trudiš i radiš za to, rezultat neće izostati.

Rush

Ovo je film koji bi svi ljubitelji formule trebali pogledati. Redatelj filma je Ron Howard te film govori o najvećem rivalstvu u povijesti Formule 1, a to je ono Jamesa Hunta i Nikija Laude. Sraz dvaju potpuno različita mentalna sklopa s istim ciljem: titula svjetskog prvaka. Film je vizualno i glumački odrađen izvrsno, no ono što bi ja posebno pohvalila jest glazbena pozadina koja je skladana od strane Hansa Zimmera i koja ovom filmu daje još jedan poseban nivo.

 

Valnea Vrević

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.