Stanje struke odnosa s javnošću

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Najveći problem u Hrvatskoj – obrazovanje

Problem nedostatka stručnjaka u odnosima s javnošću u Hrvatskoj leži u nedostatku obrazovanja. Iako obrazovanje na garantira posao, ipak je od velike važnosti.

Uzmimo samo za primjer da do prije nekoliko godina nije postojala niti jedna knjiga na hrvatskom jeziku koja je obuhvaćala temu PR-a, što govori o lošoj situaciji. Danas je, na sreću, situacija znatno bolja. Odnosi s javnošću uvedeni su u akademsko obrazovanje na nekoliko različitih razina.

 

Izvor: Pixabay.com

 

Do prije nekoliko godina, posao ove struke uključivao je većinom glasnogovorništvo, dok danas nudi pregršt različitih poslova. U Zagrebu se učenje ovog zanimanja može akademski okititi na nekoliko fakulteta, dok se najviše pažnje ovom smjeru pridaje na ekonomskim fakultetima te na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Mnogi drugi fakulteti također nude i kolegije koji uvode u znanje o odnosima s javnošću.

 

Situacija u svijetu

U svijetu su mogućnosti studiranja odnosa s javnošću sve brojnije i popularnije. U SAD-u se tako nalazi najveći broj stručnjaka. Postoji i zanimljiva informcija koju je istražila PRSA (Public Relations Society of America) kako se odnosi s javnošću u Americi mogu studirati na 374 američka sveučilišta.  Dvije trećine američkih stručnjaka fakultetski je obrazovano, a ostatak ima i viši stupanj obrazovanja. Brojka je u neprestanom rastu, dok je u Europi situacija s razinom obrazovanja na još višoj razini. Dok u Americi 2% PR stručnjaka ima doktorski rad, u Europi taj postotak skače do 6%!

 

Izvor: Pixabay.com

 

Plaće

Ne postoji točan izračun plaća koje PR stručnjaci imaju jer one dakako ovise o mnogim aspektima koji variraju od slučaja do slučaja. No, postoji stranica na kojoj se (američke) plaće mogu provjeriti: www.salary.com.

Tako je, prema navedenom izvoru, prosjećna američka plaća PR-ovca iznosila 46 035 američkih dolara uz različite bonuse, dok je najbolja plaća te iste godine iznosila 500 000 dolara. Jasno, govorimo o godišnjoj plaći. U ovom poslu lako je napredovati i napredak je neminovan pa sukladno tome raste i plaća.

 

 

Matea Elena Jelušić

Izvor:

Tkalac Verčić, Ana (2015) Odnosi s javnošću. Zagreb: HUOJ.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.