Stilovi u interijerima! 3. dio: Transitional

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U prvom smo se članku upoznali s ‘Art Deco’ stilom uređenja interijera, a u drugom s ‘Farmhouse’ stilom. Posljednji u nizu od tri članka vezanih uz stilove u interijerima bit će o stilu koji u elementima objedinjuje prošlost i tradiciju sa sadašnjošću i aktualnim trendovima u dizajnu. Riječ je o ‘Transitional’ stilu, a o čemu je točno riječ, pročitajte u nastavku.

Izvor: Pinterest.com

Kao što mu i samo ime govori, ‘Transitional’ stil objedinjuje elemente starog i novog, odnosno, pretapanje elemenata prošlosti i sadašnjosti. Interijeri uređeni u tom stilu tako sadržavaju raskoš mnogih povijesnih stilova kojima se s druge strane suprotstavlja jednostavnost i čistoća suvremenih stilova. Upravo ovakav stil uređenja danas uživa veliku popularnost među svjetski poznatim dizajnerima interijera, a samim time i među njihovim klijentima. Pod pretpostavkom da nismo svi u mogućnosti unajmiti vrhunskog dizajnera da nam uredi životni prostor, u nastavku donosimo neke trikove kojima možete samostalno urediti prostor upravo u ovakvom stilu.

Izvor: Pinterest.com

Generalno, ‘Transitional’ stil  njeguje zaobljene oblike i komade namještaja kojima se onda suprotstavljaju komadi jasnih i ravnih, strogih linija. Jedna od glavnih karakteristika stila su i korištenje namještaja ili pak detalja visokog sjaja i lakirane površine. Rezultat uvijek bude interijer ženstvenog ali istovremeno i muževnog karaktera.

‘Transitional’ stil podnosi kombiniranje komada namještaja raznovrsnih materijala pa tako bez problema možete kombinirati metalne, drvene, staklene, željezne i tkaninom presvučene komade. Kako stil dozvoljava korištenje različitih materijala, nemojte pretjerivati u dodavanju detalja u prostor u smislu previše dekoracija ili previše različitih uzoraka na tkaninama. Isto tako, ako Vaš prostor želite oplemeniti nekom slikom, bolje da odaberete neku veću i odvažnu nego da po zidovima rasporedite više manjih. Također, na zidovima nije poželjno koristiti više boja i valja se držati neutralnih paleta kako bi do izražaja došli komadi namještaja različitih materijala i oblika.

Izvor: Pinterest.com

Ovdje se možete poigravati s namještajem i tako dati vlastiti pečat Vašem domu. Na primjer, možete se odlučiti za neki tradicionalni komad namještaja, zadržati njegov izvorni oblik, ali ga modernizirati svježom bojom ili presvući nekom modernijom tkaninom i obratno. Isto tako, ako posjedujete neki veći, stari komad koji nije lako zamjenjiv, neka ostane u izvornom obliku, a njegovu okolinu osuvremenite i pojednostavite kako bi Vaš jedinstveni komad namještaja plijenio pozornost. Također, ako na zidovima imate postavljene raskošne štukature koje su karakteristične za klasične stilove, tada prostoriju opremite komadima jednostavnih linija kako ne bi došlo do prezasićenosti i kiča.

Izvor: Pinterest.com

‘Transitional’ stil je, upravo zbog objedinjavanja raznih stilova na jednostavan način, stil kojeg vole mlađe generacije rođene na prijelazu stoljeća – ‘millennials’.  Ovaj bi stil stoga mogao biti upravo stvoren za Vas, ako se niste pronašli u jednom od prethodna dva kojima smo se bavili.

 

Vanja Hozmec

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.