Stiže povećanje trošarina na duhanske proizvode – Cigarete poskupljuju duplo

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hrvatskoj krajem iduće godine istječe rok za usklađivanje trošarina na duhanske proizvode u skladu s pravilima Europske unije, što će dovesti do povećanja cijena cigareta za otprilike dvije kune. Bit će to posljedica najavljenog povećanja trošarina u sklopu porezne reforme.

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Trošarine na duhanske proizvode još nisu u potpunosti usklađene s minimalnim stopama Europske unije koje je Hrvatska dužna provesti do početka 2018. godine. Ukupna trošarina trebala bi iznositi najmanje 60 posto maloprodajne cijene i ne smije biti niža od 90 eura za 1000 komada cigareta, dok trenutno u Hrvatskoj iznosi 84,82 eura.

GUBITCI ZA DRŽAVNI PRORAČUN

Predstavnici duhanske industrije upozoravaju kako će poskupljenje biti veliki udarac na pušače koji se zbog previsokih cijena često okreću crnom tržištu. Prema procjenama vise od 20 posto tržišta u Hrvatskoj pokriveno je ilegalnim duhanom zbog čega državni proračun gubi 1,5 milijardi kuna. Elektroničke cigarete također bi se mogle naći na udaru poreznika jer iz Ministarstva financija navode kako je potrebno u sustav trošarina uvesti i “ nove duhanske proizvode”, iako zakon Europske unije to ne propisuje.

Zbog naglog porasta korištenja elektroničkih cigareta nužno je i tu kategoriju obuhvatiti zakonskom regulativom.

Ministar financija Zdravko Marić poručuje da se porezna reforma neće bitno mijenjati jer je sveobuhvatna i uvodi niz pozitivnih promjena. Tako se od 1. siječnja 2018. godine ukida najniža stopa PDV-a od pet posto što će dovesti do pojeftinjenja vise od 10.000 namirnica, poput kruha i mlijeka. Zbog smanjenja PDV-a pojeftinjuje struja i cijena odvoza smeća. Nove mjere osigurat će kućanstvima s najnižim prihodima 300 kuna više, a ni trgovci ne moraju povisiti cijene zbog smanjenja poreza na poljoprivrednu proizvodnju i struju.

Ela Roso

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.